» » » » 133 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора


През 2015 година се отбелязват 133 години от рождението на най-самобитния български художник Владимир Димитров – Майстора. По този повод Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, гр. Кюстендил, организира честване със специални изложби и обявяване на носителя на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2015 г.

Годишнината от рождението на Майстора ще бъде отбелязана с нова постоянна експозиция в кюстендилската галерия, а в отделна зала ще бъдат представени творби на художника, рамкирани с дарение на Свилен Блажев.
В деня на честването ще бъде обявен носителят Националната награда за живопис на името на Майстора за настоящата година и по традиция ще бъде открита изложба на предишния носител на наградата – Свилен Блажев.

Програмата включва още и гостуващата мултимедийна изложба, посветена на Майстора - „Светлина и Дух”, един проект на Национален дарителски фонд „13 века България”. Проектът е иновативен за България и по същество е изложба от съвършено нов тип, в която емблематични, но и по-малко познати творби на Майстора – рисунки, платна, скици, графики, автопортрети - се представят с помощта на високотехнологичен софтуер и „оживяват” във визуална феерия със собствена хореография на огромни полиекрани пред зрителя в залата.

Честването на 133 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора ще бъде открито на 1 февруари 2015 г., от 11:00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора”. В програмата за деня:
  • 11:00 ч. – Мултимедийна презентация „Владимир Димитров – Майстора, Светлина и Дух”.
  • 11:30 ч. – Откриване на изложбата на Свилен Блажев, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора за 2014 г.
  • 11:45 ч. – Представяне на експозиция с творби на Майстора.
  • 12:00 ч. – Церемония по връчване на Националната награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора 2015”.
  • 13:00 ч. – Посещение на къща-музей „Владимир Димитров - Майстора”, с. Шишковци.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: