» » » » Народно приложно изкуство от Кечкемет

Снимка: szofia.balassiintezet.hu

Най-голямата, възникнала след 1945 година колекция от народно приложно изкуство в Унгария, може да се види в град Кечкемет в сградата на някогашната спиртоварна. В първите месеци на 2015 г., изложба с образци от колекцията ще гостува в София.

Народното приложно изкуство черпи от извора на народните традиции без местните вкусове да оказват влияние върху творците в тяхното новаторско и индивидуално творчество.

За образците на народното приложно изкуство е характерно, че потънали в забрава техники и занаяти се откриват и се връщат към живот. При бродерията например, шевици, използвани някога върху части на излезли от употреба в наши дни облекла, се прехвърлят и пригаждат към съвременните нужди, към съвременните вкусове и се изготвят предмети (дрехи, домашен текстил), които могат да бъдат използвани и днес, съхранявайки по този начин културата от миналото.

Етнографската изложба-сбирка „Народно приложно изкуство”, гр. Кечкемет, ще бъде открита на 8 януари 2015 г., от 18:00 ч., в Унгарски културен институт в София, в присъствието на етнолога д-р Джени Маджаров. Изложбата ще остане отворена за посещение до 10 февруари 2015 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: