» » » » Майка Ганга филмът


Чешки център в София и Дружество „Веда” ви канят на предстоящата прожекция на филма „Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг”, посветена на празничния Фестивал „Ганга Сагар” (Ganga Sagar).

Ежегодният Фестивал „Ганга Сагар” се провежда на мястото, където водите на свещената река Ганг се срещат със солените води на Индийския океан в Бенгалския залив - в деня на празника „Макара Санкранти” (Makara Sankranthi), един от най-благоприятните дни в годината според традиционния Ведически календар.

Счита се, че в деня, в който проекцията на Слънцето се придвижва в съзвездието „Козирог” и започва светлата половина от денонощието на райските планети, всички духовни дейности имат неизмерим благотворен ефект върху извършителите им, техните близки и Вселената като цяло. Празникът заема важно място в древната история и съвременното битие на днешната Индо-европейска-атлантическа цивилизация. Той представлява своеобразна проява на вечния стремеж към по-добро бъдеще чрез утвърдени и общовалидни универсални непреходни културни ценности, водещи до победа на божествения ред над хаоса, на живота над смъртта и на любовта над безсмислената омраза и противопоставяне.

Заповядайте на 14 януари 2015 г., от 18:30 ч., в Чешки център в София, и се потопете в тайнството на източния празник „Ганга Сагар”, с прожекцията на документалния филм „Майка Ганга - пътуване по свещената река Ганг”, издаден на DVD с превод и субтитри на няколко езика, вкл. и български.

Лентата е дело на международен екип и представлява аудио-визуален разказ за прочутата река, неотделимо свързана с културата и религията на Индия, която е почитана от един милиард души като майката, поддържаща живота и Богинята, която пречиства греховете.

Пресъздавайки, в рамките на около час, избрани моменти от действително поклонническо пътуване по маршрут с дължина над 2700 км през редица свещени места като Маяпур, Гая, Бодгая, Варанаси, Алахабад, Джайпур, Харидвар, Ришикеш, Девапраяг, Утаркаши, Ганготри и Гомукх, филмът умело пренася зрителя в автентичната духовна атмосфера на необятната страна, пречиствайки сърцето във водите на „Майка Ганга”.

Честването на празника ще завърши с предлагане на билков чай и традиционни вегетариански соленки и сладки, приготвени от зеленчуци, зърнени, бобови и млечни продукти, ядки, подправки, семена, пресни и сушени плодове.

Вход свободен – проявата е с благотворителна цел. За събитието ще бъдат осигурени екземпляри от филма на преференциални цени.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: