» » » » Глутница


Има граници, които трябва да бъдат опазени. Има граници, които трябва да бъдат прекрачени. Полски институт и HBO ви канят на премиерата на новия полски сериал „Глутница” (Wataha), открехващ вратата към затвореният свят на граничарите.

Завладяващата природа на планините Бешчади, простиращи се между Чехия, Словакия, Полша и Украйна, е сред най-непокътнатите на континента. Земя на малки градчета, които сякаш се сливат с пейзажа и дом на много диви животни. Планината, в частта си откъм Украйна, се е превърнала в добро скривалище за нелегално преминаващите границата на Европейския съюз имигранти.

„Глутница” започва с бомбена атака, която убива граничари – оцелява единствено капитан Ребров (в ролята е полският актьор Лешек Лихота). Заедно с колегите, мъжът губи и любимата си Ева. Единственият оцелял се превръща и в главен заподозрян. Докато прокуратурата го разследва, граничарят решава да намери кой стои зад атентата.

Филмът е интригуващ разказ за границата не само като територия, но и като философско понятие – за онази разделителна линия между световете на бедни и богати, за тънкото въже, по което балансираме, когато правим житейските си избори.

Сцените в „Глутница” са заснети със специалното съдействие на полските гранични служби и професионалните моменти във филма са идентични с реални ситуации от тяхната работа. Шестте серии на първи сезон са режисирани от Михал Газа и Каша Адамик.

Сериалът ще бъде премиерно представен на 12 януари 2015 г., от 19:30 ч., в Полски институт в София.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: