» » » » Фестивал на съвременното Китайско кино


Месец Февруари пристига в София с Фестивал на съвременното китайско кино. В рамките на седмица зрителите ще видят 9 побрани филмови заглавия от Китай, а входът е свободен.

Фестивал на съвременното китайско кино ще се проведе от 6 до 13 февруари 2015 г., в Дом на киното. Преди всяка прожекция филмите ще бъдат представени от доц. д-р Андроника Мартонова, специалист по азиатско кино от Институт за изследване на изкуствата.


П Р О Г Р А М А

06 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Онази планина, онзи човек, онова куче” (драма, 93 мин. Режисьор: Хуо Дзиенци. В главните роли: Йе Лиу, Тън Жудзюн)
Адаптация на едноименния разказ на Пън Дзиенмин, създаден по истинска история от началото на 80-те години на ХХ век из планините на китайската провинция Хунан. Отправяме се на една рутинна пощенска обиколка по планинските села. 3 дни. 2 нощи. 112 км. Премеждието е първо за сина, последно за бащата и решаващо за двамата.

07 февруари 2015 г., 16:00 ч. - „Изглежда красиво” (комедия/драма, 92 мин. Режисьор: Джан Юен. В главните роли: Дун Боуън, Жуей Джао)
Очарователен филм, който запленява зрителя с детската невинност на малките герои. Още от първия кадър неусетно и с усмивка ставаме съпричастни на немирния Фан Цянцян, който до последната минута на филма радва със своята енергичност и експресивност.

07 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Цин Хун” (драма, 123 мин. Режисьор: Уан Сяошуай. В главните роли: Гао Юенюен, Ли Бин)
През 60-те години на миналия век много семейства напускат родните си места по правителствена програма, за да се заселят в по-бедни региони на Китай с цел развитие на местното стопанство. Главната героиня Цин Хун е момиче, родено и израснало в провинцията, след като семейството й е изселено от Шанхай. Филмът въвежда в зараждащия се конфликт между Цин Хун, вкопчена в единствения живот, който познава, и баща й – обсебен от мисълта да се върне със семейството си обратно в големия град.

08 февруари 2015 г., 16:00 ч. - „Спокойните камъни Мани” (драма, 102 мин. Режисьор: Пема Цеден)
Разказ за сблъсъка на изолирана будистка общност с глобализацията и постепенното обезличаване на културните и религиозни ценности.

08 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Къкъсили” (драма/трилър, 85 мин. Режисьор: Лу Чуан. В главните роли: Дуобудзие, Ци Лян)
Къкъсили е най-слабо населеният район в Китай. Филмът е заснет в полудокументален стил и разказва историята на група тибетци, които решават да защитават местността от набезите на бракониерите. През 1985 г. повече от милион тибетски антилопи Чиру биват избити в резултат на незаконна търговия и заради изключително ценната им кожа. След появята на „Къкъсили” китайското правителство започва кампания за защита на тибетските антилопи и обявява Къкъсили за национален природен резерват.

10 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Голямото земетресение в Таншан” (драма, 135 мин. Режисьор: Фън Сяоган. В главните роли: Сю Фан, Джан Дзинчу, Ли Чън)
Шофьорът на камион Фан Дацян живее просто, но щастливо със съпругата си и двете им деца, когато съдбата на семейството се променя необратимо. Денят е 27 юли 1976 г. – една черна дата в историята на Китай, голямото таншанско земетресение, при което загиват над 240 000 души. Филмът „Голямото земетресение в Таншан” пресъздава неочакваната и драматична съдба на оцелелите от семейството. Майсторската режисура и великолепната актьорска игра водят зрителя през експлозия от чувства на страдание, угризения, дързост и всеопрощаваща любов.

11 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Най-обичното” (драма/романтичен, 100 мин. Режисьор: Гу Чануей. В главните роли: Джан Дзъ-и, Аарон Куок)
Първият филм, продукция на КНР, който засяга парещата тема за СПИН в Китай и в частност скандала с незаконната продажба на кръв, разразил се през 90-те години. За разлика от западните филми, посветени на темата, „Най-обичното” не е нито депресиращ, нито насочен към личните преживявания на заболелите, и успява да предаде силното азиатско усещане за общество и сливащите се в едно добро и лошо. „Най-обичното” е резултат от четиригодишната отдадена работа на режисъора Гу Чануей, известен с работата си върху едни от най-големите кино продукции в историята на китайското кино, сред които и „Сбогом, моя спътнице”.

12 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Догадките на Ли Ми” (криминален/драма, 96 мин. Режисьор: Цао Баопин. В главните роли: Джоу Сюн, Дън Чао.)
Актрисата Джоу Сюн (с награда за най-добра актриса от Азиатските филмови награди през 2009 г.) умело се превъплътява в Ли Ми - персонаж, изтъкан от крехкост, чувствителност, маниакална обсебеност, нервност, преминаваща в грубост и сприхавост. „Догадките на Ли Ми” е комбинация на трилър и романтика с премерена доза черен хумор. Един филм, който включва отвличане, самоубийство, сменена самоличност, трафик на наркотици, обсебеност, натрапчиви идеи и много любов.

13 февруари 2015 г., 18:30 ч. - „Светът” (драма, 143 мин. Режисьор: Дзя Джанкъ. В главните роли: Джао Тао, Чън Тайшън.)
„Светът” е заснет в едноименния парк в Пекин, прочут с макетите на световни забележителности. Лентата представлява низ от контрасти, най-яркият от които е между Пекин - все по-космополитен и отворен към света, и неговите „невидими” строители мигриращите работници от цял Китай. Носител на Голямата награда на журито на Международния филмов фестивал – Вису, Франция, 2005 г. и продукция на знаменития режисьор Джан Дзякъ.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: