» » » » Портрет на Коняк


Коняк е едно от племената в Нагаланд, североизточна Индия. Войните от племето са известни като последните ловци на глави. Вдъхновени от изчезващите култури, които се стопяват в заличаващия различиятa съвременен свят, Петя Чавдарова и Георги Вълчев рисуват художествено-документален „Портрет на Коняк”.

„Избрахме Коняк като най-емблематично от всички племена и носещо най-много белези от миналото. Това е художествена и едновремено документална творба, посветена на настоящите възрастни представители на племето, която описва тяхната културна идентичност. Изваждайки ги от ежедневната им среда, ние фокусираме вниманието върху тях самите и белезите на културата им, избледняващи по телата им – точно като самата нея.

За нас този проект всъщност представлява единен портрет на Коняк, който разказва за миналото в сегашно време.

Представяме този „Портрет на Коняк” в класически композиции, но запазвайки съвременна визия. Черният фон и единственият светлоизточник кореспондират с усещането ни за място, влизайки в домовете на тези хора. Бамбуковите къщи, в които те живеят обикновено са без прозорци и единствената светлина идва от огнището.” Петя Чавдарова и Георги Вълчев


Изложбата „Портрет на Коняк” ще бъде официално открита на 3 февруари 2015 г., от 19:00 ч., в галерия за фотография Synthesis, където ще може да бъде видяна до 3 март 2015 г.


На 5 февруари, от 19.00 ч., в кафе-галерията на ФотоСинтезис Арт Център, заповядайте и на среща с авторите Петя Чавдарова и Георги Вълчев, които ще представят проекта и ще разкажат за времето, прекарано сред племето Коняк.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: