» » » » Безплатни музеи на 3 Март в Бургас

Етнографски музей Бургас
Снимка: bulgariatravel.org

По случай Националния празник на Р България – 3-ти Март – бургаските музеи ще посрещат своите гости при вход свободен и с организирана празнична програма.

Исторически музей в Бургас ще отбележи празника с лектория на тема „Освобождението на България и Източният въпрос (1876 - 1878 г.)” от 13:30 ч., в сградата на ул. „Лермонтов”31. Владимир Анигностов, уредник в РИМ - Бургас, ще запознае аудиторията с особеностите на „Източната криза” и нарушеното равновесие между Великите сили в Европа в навечерието на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Ще бъдат засегнати дипломатическите усилия преди войната, по време на Цариградската посланическа конференция (1876 г.) и опитите за мирно разрешаване на назрелия конфликт. Ще бъдат представени и важните исторически моменти около сключените договори, фактически постановили раждането на Третата българска държава - Санстефанският мирен договор и Берлинският конгрес през 1878 г. Лекторията ще бъде последвана от прожекция на късометражния документален филм „Паметници на признателността” (15 мин.), осигурен със съдействието на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа”. Филмът е посветен на паметниците от Руско-турската война по Шипченския проход, като централно място в него е отделено на Паметника на свободата.

Етнографски музей в Бургас ще зарадва своите гости с представяне на гостуващата изложба детски рисунки, макети на кукерски маски и кукли кукери – „Да прогоним злото, да бъдем по-добри”. Експонатите са изработени от деца от цялата страна, на възраст между 5 и 18 години, в рамките на национален конкурс, организиран от Сдружение „Усмивка” в партньорство с Етнографския музея. Пътуващата изложба ще гостува в музея от 3 до 6 март 2015 г. Изключително атрактивна, експозицията разкрива магията на българския обичай кукерство, пресъздадена от децата.

Вратите на Исторически, Етнографски, Природонаучен и Археологически музеи в Бургас ще бъдат отворени от 10:00 до 16:30 ч., на 3 март 2015 г. Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: