» » » » Документари: Шмекери


Рубриката „Документари” на Чешки център представя документалния филм „Шмекери”. Режисьорката Силвие Димакова заснема как възрастни хора стават жертва на рекламни презентации с цел продажба на различни продукти. Познато ли ви е? Заповядайте да се запознаете с един от наболелите проблеми в съвременната чешка реалност. Но дали само в Чехия се случва това?

Манипулация, натиск, унижение, агресия. Скрити камери улавят суровата действителност зад кулисите на рекламни презентации за пенсионери. Какво в действителност се случва на популярните евтини екскурзии с безплатен обяд?

Практики, от които те побиват тръпки; перверзност, която се превръща в норма. Лъжи и целенасочена манипулация, с една единствена цел да бъдат принудени беззащитни възрастни хора да купуват скъпи продукти. Често пенсионерите трябва да изплащат баснословни суми за нискокачествени стоки. Някои от тях се кълнат, че повече няма да посещават такива места, но не винаги устояват. Какво ги подтиква? Любопитството? Самотата? Или зависимостта?

Авторките на филма прикрито в продължение на една година посещават такива презентации, където младите хора не са добре дошли, а възрастните стават мишена за промиване на мозъци. Наред с автентичните кадри от презентации и изповедите на няколко пострадали пенсионери, в документалния филм са включени гледните точки на психолог, адвокат и други специалисти. Комплексно се разглежда този така злощастен феномен на нашето време.

Силвие Димакова заснема филма си специално за възрастните хора. Но те са само половината от зрителите, които се интересуват от лентата от излизането й на голям екран до сега. Като реакция е стартирана „Петиция срещу шмекерите”, в която днес присъстват повече от 170 000 подписа. Една от доминиращите фирми, занимаващи се с този „бизнес” приключва дейността си на територията на Чешката република. Чешкият търговски инспекторат започва да налага значително по-високи глоби. Но най-важното – намалява броят на пенсионерите, посещаващи такива презентации.

Вижте схемата в „Шмекери” (2013, ЧР, 74 мин.) на 11 февруари 2015 г., от 18:00 ч., в Чешки център в София.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: