„Теб.Е.Шир” е последният проект на Сдружение „Трансформатори”, който изследва образователната среда, опосредстваща процеса на учене. Изложбата има четири условни зони: „Част от цялото”, „Вярвам в теб”, „Обичам те” и „Учителите”, и насочва вниманието към това къде се случва израстването на градските деца; как се шири образователен процес в пространство от 72 м2; и какво остава написано в теб, когато тебешир и черна дъска няма.

„Ние трансформираме средата, средата трансформира нас” е мотото на Сдружение „Трансформатори”. Архитекти на градската среда и общите пространства в тази изложба „Трансформатори” насочват фотообектива на Теодора Урдева към класните стаи на няколко обикновени/необикновени училища. Заинтригувани от процеса на израстване, в тази изложба на снимки, архитектурни графики и модели, са представени разговори с учители, които изграждат среда за развитие. Архитектите четат техните послания, закодирани в техните класни стаи.

В „Теб.Е.Шир” се обособяват четири основни зони:
  • „Част от цялото” включва графика на града като игра и модел на града като училище – тук във всяка една точка децата могат да почерпят опит и знания за различни човешки дейности. Представя се природата като учител и какво може да бъде научено от нея. Показват се графики и текстове, които обясняват принципите, по които мозъкът възприема информацията.
  • „Вярвам в теб” включва табло окачено между две стълби, което се използва двустранно като черна дъска от посетителите. От едната страна е работна маса с пъзел за моделиране на учебна стая – има плоскости за под, стени, мебели маси и столове, и други интериорни елементи, с които посетителят може да организира сам класна стая. На черната дъска е „чертеж” на училище, а на работна маса са оставени 30 кубчета – тухли, каширани със снимки от училището, с които можете да сглобите Училището на високите очаквания.
  • „Обичам те” е за ролята на красивото и включва план на учебна стая, базирана на сугестопедичния подход и 7-те закона на сугестопедията. Тук също се представя красотата в отношенията между учител и ученик, изграждането на общност и предаването на ценности и идеи.
  • „Учителите” е зоната, където се отдава признателност и благодарност за споделеното тайнство и гостоприемство към учителите, участващи в проекта, а именно: Ваня Митинска (102 ОУ „Н. Й. Вапцаров”, София), Елица Костова, Ралица Тарева, Джесика Мартин (Англо-американско училище, Панчарево), Галя Копчева и Гергана Райжекова (Easy Way Център по сугестопедия), Елена Анастасова и Мария Димитрова (Фондация „Заедно”), Магдалина Ръжева (Детска архитектурна работилница), Калоян Величков („Научи ме”), Станка Желева (Фондация EasyART).
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Изложбата ще може да бъде видяна и преживяна от 12 февруари до 8 март 2015 г., в галерия Credo Bonum.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: