» » » » Култивирана памет с подпис Абдул Разак Ясер

Автор: Абдул Разак Ясер

Съюзът на българските художници с голямо удоволствие представя изложбата на художника от Ирак Абдул Разак Ясер - „Култивиране на паметта”. Една колекция с 11 голямоформатни живописни платна със силно социално послание и историчност, защото картините на Абдул са преди всичко исторически документ за случили се събития, определени душевни състояния и драматични преживявания.

В творчеството си Абдул Разак Ясер пресъздава суровата действителност в своята страна и нелеката съдба на иракския народ, преживял и продължаващ да живее ужаса на войната. Картините на автора носят експресията и болката, пречупени през мирогледа на човек, който не просто е страничен наблюдател, а съпреживява всичко като част от своя народ.

Настоящата изложба „Култивиране на паметта” показва 11 голямоформатни живописни платна, разказващи истории. Ето какво споделя авторът за тях:

„Хорската памет е по-дълбока от индивидуалната памет. А иракският народ е платил дан за историческата си роля с кръвта на синовете си, напоила земята му. От затвора в Бука в Южен Ирак до печално известния затвор Абу Граиб, от престъплението срещу 17 годишната Абир до клането на площад Нисур в името на демокрацията, оръжията за масово унищожение и диктатурата, Ирак беше сринат икономически и човешки и бяха разрушени научните му институции като университети и министерства, за които Ирак бе платил милиарди долари, да добавим мъченически загиналите деца, жени и мъже и несекващата миграция на научни умове от 2003-та насам. Нарисувах тези картини с кръвта на децата, жените, старите и младите и с техните сълзи, кърви, страдания и болки, за да бъдат история, която ще се култивира в паметта на иракчаните от поколение на поколение.” Абдул Разак Ясер

Експозицията „Култивиране на паметта” ще бъде открита на 23 февруари 2015 г., от 18:00 ч., в галерия „Райко Алексиев” в София, където ще остане до 6 март 2015 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: