» » » » Вечер на Данило Киш


На 22 февруари 2015 г. се навършват 80 години от рождението на Данило Киш (1935-1989) - един от най-забележителните творци на бивша Югославия, познат в цял свят. По този повод преводачи, издатели, литературни критици, изследователи и вдъхновени читатели на творчеството му ще се съберат във Вечер на Данило Киш с признание към добрата литература.

През 1995 г. в свое есе Блага Димитрова пише за Данило Киш:

„През преломната 1989 г. бях връхлетяна от вестта, че Данило Киш е починал. Не бе за вярване. Този бликащ от жизненост творец на миговете, на общуването, на смеха! Да си отиде тъкмо на прага на дългоочакваната промяна! Оттогава непрестанно се натъквам на негови приятели – интелектуалци, писатели, художници от различни страни, изгнаници, пътешественици, граждани на света. Всички си спомнят за него като за най-скъп спътник през превратностите на века, този удивителен човек. Все повече се убеждавам, че Данило Киш, шеговитият хороводец на Балканското коло, не на шега е наловил едно безкрайно хоро от сродни души по целия свят. И никой не може да разкъса това хоро.”

Уловете се на „балканското коло” в литературната Вечер на Данило Киш на 23 февруари 2015 г., от 18:30 до 20:00 ч., в „+ това” в София.

Гости на събитието ще бъдат: Светлозар Игов, Жела Георгиева, Соня Андонова, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Стефан Иванов, Кирил Златков, Людмила Миндова…


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: