книги за смет

Най-успешната инициатива, обединяваща отговорното мислене към околната среда с четенето - „Книги за смет” - ще се случи за трета поредна година. Организаторите издателство Smart Books и фондация Credo Bonum ще дарят книга на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци в София, Пловдив, Плевен и Бургас.

След като миналата година фокусът беше върху български класически произведения и народни приказки, тази година издателство Smart Books ще изненада приятно участниците в кампанията с лимитиран нов тираж книги в приключенския жанр. Един от най-известните детски романи „Вълшебникът от Оз” ще бъде преиздаден на български език 115 години след публикуването му в САЩ. Романът на Лиман Франк Баум за малката Дороти и кучето й Тото е едно от най-познатите произведения в американската култура.

Кампанията „Книги за смет 2015” ще протече от 25 април до 16 май, както следва:
 • 25 април 2015 г. – Пловдив.
 • 26 април 2015 г. – София.
 • 9 май 2015 г. – Плевен.
 • 16 май 2015 г. - Бургас.
В избраните градове ще бъдат поставени жълти контейнери за разделно събиране на „Екопак”. Събраните отпадъци допълнително ще бъдат сортирани по вид пластмаса и след това ще преминат процеси на рециклиране. След дългия процес на преработка отпадъците ще заживеят нов живот. Спестената енергия от рециклирането само на 1 пластмасова бутилка е достатъчна да захрани компютър за 25 минути.

По време на кампанията „Книги за смет” ще се приемат: пластмасови бутилки от вода, бира, безалкохолни, туби и шишета от козметика, санитарни продукти и перилни препарати, кофички от кисело мляко, пластмасови чаши и тарелки, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Те трябва да бъдат изпразнени от съдържание, почистени от остатъците храна и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

2 коментара:

 1. А във Варна няма ли да направите?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Владислава, организатор на кампанията е Фондация Credo Bonum, от където съобщават, че през настоящата 2015-та година "Книги за смет" ще се проведе в София, Пловдив, Плевен и Бургас, а през следващата 2016-та година ще се опитат да организират проявата и в Търново и Варна.

   Изтриване