» » » Оперната Пепеляшка на великия Росини

Снимка: Организаторите

На 1 Април, празникът на лъжата, без лъжа и без измама, почитателите на оперното изкуство ще имат възможността да гледат шедьовъра на великия Росини - „Пепеляшка”. Комичната оперна драма в две действия не бе поставяна повече от 30 години на сцената на Националната опера и не е изненадващо, че премиерата й през миналия сезон бе посрещната с голям възторг от зрители и музикална критика.

„Пепеляшка” на Росини се счита за една от най-изящните партитури за вокал и ансамбъл. Поради липсата на време, композиторът написва цялата опера за три седмици. Тогава той е на 25 години, но зад гърба си вече има оперни бисери като „Севилският бръснар”, „Танкред”, „Италианката в Алжир”.

През последните десетилетия са осъществени множество звукозаписи на операта, а в стандартния списък на най-често изпълняваните заглавия тя заема 28 позиция измежду няколкостотин творби от действащия оперен репертоар. На сцената на Софийската опера и балет произведението е дългоочаквано и много желано, и най-после осъществено под режисурата на Вера Петрова.

Диригент: Григор Паликаров.

С участието на: Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки-Цветкова, Мария Жинга, Мартин Цонев. Хор, балет и оркестър на Софийска опера.

Гост-певци: Мария Жинга (сопрано от Румъния), която зрителите ще видят в ролята на Пепеляшка и Мартин Цонев (бас, България-Германия) в ролята на Алидоро.

Сценография: Боряна Ангелова.

Художник на костюмите: Християна Михайлова-Зорбалиева.

Насладете се на оперната „Пепеляшка” на великия Росини на 1 април 2015 г., от 19:00 ч., на сцената на Софийска опера и балет.

Вход с билети от касата на операта.

Партньорска публикация


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: