» » » » Детски оперни приказки по Шарл Перо


Сдружение „Опера за България”, НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Студентски съвет при НМА „Проф. Панчо Владигеров”, НХА и РКИЦ-София, и под патронажа на посолството на Руската федерация в България, представят за първи път пред българска публика две детски опери-приказки от Цезар Кюи – „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми”, по едноименните приказки на Шарл Перо.

Операта е музикално-сценично изкуство, в което чувствата и въображението на публиката са двигател на действието. Преди повече от 100 години Цезар Кюи разбира това и пише своите детски опери. Чрез познати по цял свят приказки, преведени на руски език, и един нов магически музикален език, Кюи грабва най-невинната публика и повежда децата на приключение в света на вълшебствата.

Реализирането на оперните приказки „Червената шапчица” и „Котаракът в чизми” е дело изключително на млади професионалисти – настоящи студенти или току-що завършили, от класа на доц. Иванка Нинова. Хореографията е дело на доц. др. Мария Илиева. В проекта се включват и студенти на НХА – Карина Зидан и Михаела Занева, които работят по декорите и костюмите. Режисьор е Кристофър Холман, завършил класическо пеене също в класа на доц. Нинова и завършил оперна режисура в класа на акад. Пламен Карталов.

Диригент: Йордан Пъшев, от класа на проф. Пламен Джуров.

Корепетитор: Цветелина Панайотова.

Премиерните представления ще бъдат поставени на сцената на Болшой зал в Руски културни-информационен център (РКИЦ) в София, на:
  • 3 април 2015 г., от 18:00 ч.
  • 4 април 2015 г., от 16:30 ч.
Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: