» » » » Франкофонски вечери в София


По традиция месец Март е месец на Франкофонията. По този повод Френски институт в България организира Франкофонски вечери в София с игри и конкурси, музика, кино и литература.

Събитието ще се проведе от 14 до 20 март 2015 г., в зала „Славейков" на Френски институт в България. Входът за всяка проява е посочен.


П Р О Г Р А М А

14 март 2015 г., 22:00 ч. – Караоке вечер на френски език с популярни френски песни и рокеднрол звучене.
Вход: 5 лв. с включена една консумация.

16 март 2015 г., 18:00 ч. - Литературна вечер с Лоранс Плазне и представяне на романът й „Любовта единствена”. Лоранс Плазне е преподавател по френска литература в Сорбоната, член на френския Национален център за научни изследвания (CNRS) и на френския Университетски институт. Специалността й е френската литература между 1550 и 1700 г. В „Любовта единствена” авторката разказва странната и покъртителна любовна история между благородната девойка г-ца Д’Албрехт, на 15 години, и нейният учител с дълбок усет за тънкия психологически детайл г-н Дьо Рамон. Двамата се събират и разделят, обичат и мразят, и изживяват съвършената любов, преди той да я напусне завинаги, а тя да изгуби детето си и да се отдаде на самотно и аскетично съществуване.
Вход свободен до запълване на местата.

17 март 2015 г., 19:00 ч. - Дуо барокова музика: Анка Иаросевич (виола да гамба) и Богдан Михайлеску (китара). Двамата майстори на бароковата музика от Румъния ще представят творбите на трима композитори от Франция «du Grand siècle»:
  • Робер де Визе (1655 - 1732/1733): Сюита в сол мажор (Allemande, Courante, Sarabande, Gigue, Menuet, Chacone)
  • Жан-Батист Лойе де Гант (1688 – 1720): Соната в ла минор (Adagio, Allegro, Adagio, Gigue)
  • Хенри Пърсел (1659 - 1695): Bourrée- Scotch Tune – Hornpipe
  • Aнтонио Вивалди (1678 - 1741): Соната в ла минор (Largo, Allegro, Largo, Allegro)
  • Георг Фридрих Хендел(1685 - 1759): Соната в ла минор, Oп.1 № 4 (Larghetto, Allegro, Adagio, Allegro)
  • Йоан Кайони (1629 - 1687): Codex Caioni (песни и танци от 17 век)
  • Mарен Маре (1656 - 1728): La Provençale - L’Agréable -La Matelotte -La  Musette - Le Basque
Вход свободен до запълване на местата.

18 март 2015 г., 18:00 ч. – Кино: „Аврора” (копродукция на Франция, Швейцария, Германия, Румъния на Кристи Пую). В кухнята на един апартамент: мъж и жена говорят тихо за Червената шапчица, за да не събудят момичето, което спи в съседната стая. Изоставени камиони на празно място, заобиколено от къщи в покрайнините на града. Зад тях, мъж дебне хора, наподобяващи семейство. Той прекосява града, набавяйки си части за ловното си оръжие. Този мъж е на 42 год. и се казва Виорел. Кръстосва улиците на града, замаян от объркващи мисли, стремейки се към една единствена цел.
Вход: 8 лв. / за ученици и пенсионери: 6 лв.

18 март 2015 г., 20:00 ч. – Кино: „Изворът на жените” (копродукция на Белгия, Итали, Мароко, Франция на Раду Михайлеану). Действието се развива в днешно време в малко селце в северна Африка и Средния Изток. Жените носят вода от извора в планината под жаркото слънце, както е било винаги. Младоженката Лейла предлага на жените да обявят любовна стачка: без прегръдки, без секс, докато мъжете не започнат да носят вода в селото.
Вход: 8 лв. / за ученици и пенсионери: 6 лв.

19 март 2015 г., 18:00 ч. – Кино: „Метеора” (копродукция на Гърция, Германия, Франция на Спирос Статулопулос). В равнините на централна Гърция, византийски манастири се извисяват по върховете на каменни стълбове, простиращи се от земята до небесата. Млад гръцки монах и руска монахиня са отдали животите си на строгите канони на своите общности, но растящото привличане между двамата поставя монашеската им принадлежност под въпрос. Разкъсвани между духовното си призвание и човешката си природа, те трябва да направят важен избор.
Вход: 8 лв. / за ученици и пенсионери: 6 лв.

19 март 2015 г., 20:00 ч. – Кино: „Малки невинни лъжи” (продукция на Франция на Гийом Кане). След потресаващо събитие, група приятели решават, въпреки всичко, да заминат на ваканция на брега на морето, както всяка година. Приятелството им, сигурността им, вината им, любовта им ще бъдат разтърсени. В крайна сметка, ще трябва да разкрият всички „малки невинни лъжи”.
Вход: 8 лв. / за ученици и пенсионери: 6 лв.

20 март 2015 г., 20:00 до 23:00 ч. - Електро-суинг сет на дуо TheSmugglers. От създаването си през 2008 г., дуо The smugglers разпространяват «vintage» културата в България. Групата свири Суинг, Рокендрол, Ритъм енд блус и електро суинг. Концертите им във Варна, Пловдив и София се очакват с нетърпение от любителите на тази незабравима епоха. В рамките на една вечер, Френският институт в България ще се превърне в Kлуб, в който всички нестандартно-модерни софиянци са добре дошли.
Вход свободен до запълване на местата, консумацията се заплаща.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: