» » » » Лявото око


В месеца, посветен на жената, Експо Баня София представя една изложба фоторазкази от жени за жени. Дванадесет жени фотографи от България и чужбина представят женския свят в общо 50 творби на емоции, на мечти, на присъствие на Жената в Света. Изложбата носи името „Лявото око”, а причината за това е толкова простичка...

По време на любопитен експеримент с фотографи от двата пола било установено, че дамите по-често снимат с лявото си око за разлика от мъжете, които използват дясното. За почти всички участници било изненада, че някой може да снима с око противоположно на това, което те използват. Смята се, че визуалната информация получена от лявото око се обработва в дясната половина на човешкия мозък и обратно - дясното око се контролира от лявото полукълбо. През 60-те години на миналия век, невропсихологът, носител на Нобелова награда за медицина, Роджър Спери доказал, че лявото полукълбо отговаря за преработването на вербалните символи, за интелекта и поведенческите стратегии, докато дясното полукълбо е функционално специализирано в образното и абстрактно мислене, в процеса на генерализиране на естествените усещания и възприятия. В статия на Уилям Хендерсън се споменава, че дясното око изразява модела на поведение, който обществото очаква от нас, а по изражението на лявото око може да се добие представа за истинското вътрешно-душевно състояние на човека.

Съвременната фотографска техника изисква да затворим едното си око, а с другото да подредим света в един правоъгълник за части от секундата. За части от секундата или за часове няколко жени застават зад камерите си, за да уловят женската енергия. Съкровени тайни, тъмни страхове, непогубена вяра, нежни емоции, мощни страсти и смели мечти намират място в рамката на визьора, подредени във фотографски разкази от фотоизложбата със заглавие „Лявото око”.

Събитието се организира по идея на г-н Серхио Кастро, Изпълнителен директор на Roca за Югоизточна Европа, и се провежда под патронажа на г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България.

Куратор: Надежда Павлова.

Автори: Антония Маринова, Вера Гоцева, Галя Йотова, Дипти Десай (Индия), Ирина Пидова, Красимира Серафимова, Мичико Макино (Япония), Надежда Павлова, Надежда Шипкова, Негар Ягмаян (Иран), Петра Клачкова (Чехия) и Силвия Иванова.

Изложбата „Лявото око” ще бъде открита на 7 март 2015 г., от 18:00 ч., в Експо баня София, изложбена зала на Roca, и ще продължи три седмици, до 27 март 2015 г.

При интерес от страна на посетителите творбите ще могат да бъдат откупувани.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: