» » » » Случаят Джем

Вера Мутафчиева на 40 години. Снимка: veramutafchieva.net

Романът „Случаят Джем” е едно от най-проникновените произведения на Вера Мутафчиева. Доказателството за това са многобройните му издания на български, 3 на руски, 4 на немски и 7 на турски език. А така също и „междукнижното пътешествие” на героя Джем, който се появява като персонаж и в книгата на югославския писател Иво Андрич „Прокълнатият двор”.

„Случаят Джем” на Вера Мутафчиева е модерен и необичаен по форма роман, което само по себе си буди любопитството как писателката е успяла да го публикува през 1966 г. В книгата се разказва за един от синовете на султан Мехмед Втори Завоевателя. Той умира през 1481 г., наследен от първия му син Баязид. Вторият му син Джем обаче също иска част от властта и това поставя двамата братя в конфликт. Джем става изгнаник и Западът се възползва максимално от това. Султанският син живее в различни държави, между които Франция и Италия. Последните му дни са в Неапол, където умира през 1495 г.

Не пропускайте читателската среща-разговор в рамките на Greenwich Book club за романа „Случаят Джем” на Вера Мутафчиева, на 22 март 2015 г., от 16:00 ч., „Гринуич” книжен център в София.

Модератор: Анастасия Карнаух.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: