» » » » Червена нишка по софийски


Двама художници с ярко изразена индивидуалност, различност и рядко срещани художествени похвати и начин на работа - Силвия Павлова и Григор Велев са софийски автори, свързани от сърдечното приятелство, позитивен поглед към живота, както и няколко съвместни творчески изяви. Новият си дуетен проект авторите наричат „Червена нишка”.

„Червена нишка” е сто и третата поред изложба в Арт Галерия „Ларго”, с която за първи път във Варна ще бъдат представени живописните творби на Силвия Павлова и Григор Велев.

Случайно или не, откриването на изложбата съвпада с традиционното, ежегодно връзване на червено-белите нишки в началото на Март. Вековният български ритуал, пълен със символика, отразява изконния интерес на човека към магичното, към наричането, към пожелаването (на добрата съдба). Със сплетените нишки ние гоним злите духове, гоним зимата, наричаме за здраве. После скриваме тези нишки под камък и чрез този ритуал гадаем за бъдещето си, за предстоящата година, за съдбата.

По една магична случайност Силвия Павлова като художник работи активно не само с боите и платното, но и с текстила като материал, умело вписващ се в творбите й. В резултат на изработената от нея собствена смесена техника на работа, в картините й оживяват древните, сакрални умения на българката да вплита красотата в своите шевици, ризи, черги... картини.

Характерни за художничката са буйният, необуздан колорит, предизвикателната цветност. В платната й се откриват заигравки с митологията, с древните езически ритуали, с кукерските маски; магични нишки свързващи с Родопите, усещане за единение на човека с планината, на човека с природата.

В картините на другия автор – Григор Велев, в почти всяка творба откриваме малката „червена нишка” в буквалния смисъл. Колекцията тръгва от история с елемент на изповед в една „картина-писмо”. Оттам преминава в малки точки, малки червени нишки - ленти, водещи съзнанието ни към паралелни светове, към „космоса на твоето тяло”. Сюрреалистичното пътуване из космоса на женското тяло преминава в сюрреалистично пътуване към загадката на женската душа чрез картини и образи. Във всички творби откриваме малки червени точки, като кръвни телца, пулсиращи и живи. Те потропват от картина в картина, пулсират с ритъма на сърцето, отброяват тласъците на кръвта във вените.

Откриването на изложбата живопис „Червена ниша” е с дата 6 март 2015 г., от 18.30 ч., в Арт Галерия „Ларго” във Варна. Експозицията ще остане отворена за посещение до 25 март 2015 г.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: