» » » » Голямото четене на поетите от София

поети в кадър

С идеята да представи някои от най-изявените поети на България, Community TV инициира предаването „Поети в кадър”. Дойде моментът за финалното четене на всички участвали досега, с което „софийският цикъл” приключва. И преди фокусът да се насочи към извънстоличните поети, организаторите ви канят на Голямото четене на поетите от София.

„Поети в кадър - Заключително четене на поетите от София” ще срещне публика и автори на 27 април 2015 г., от 19:00 ч., в DADA Cultural bar.

С участието на:
 • Манол Глишев - По-познат като активист в битката на гражданите срещу несъвършената българска система, но книгата му „Машина от думи” е явление в съвременната поезия.
 • Екатерина Григорова - Един от най-акламираните български поети Екатерина Григорова създава поетични цялости, в които „сякаш диаманти в скален масив искрят неочаквани метафори”.
 • Иван Христов - Поет и музикант, чиито стихове са превеждани на много езици. Последната му книга „Американски поеми” разказва една различна Америка – Америка през погледа на един млад българин.
 • Стефан Иванов - Един от най-четените съвременни български поети. В стиховете му има привкус на декаданс, на битничество, на остра реакция на съвременноста. Автор на четири стихосбирки.
 • Иван Димитров - Многостранен творец, автор на пиеси, на роман, на една стихосбирка. Поезията му отразява задъхания живот на съвременния млад човек. Автор на стихосбирката „Поет на портрет”.
 • Лора Динкова - Автор на две стихосбирки. Според нея „Основанието за съществуването на поезията се съдържа преди всичко в наличието на категории отвъд живота и смъртта”.
 • Крис Енчев - Философ. Стиховете му са, както отражение на любимата му наука, така и иронични игрословици, в които животът е гротесков и реален.
 • Благовеста Пугьова - Типичният съвременен млад човек, който говори не само с един глас. Човекът, стоящ зад проекта „Подарете книга", и автор на стихосбирката „Утре в десет на луната”.
 • Белослава Димитрова - Според поета Ани Илков: „Тя пише опасно, нелирично, афористично. Плътните, но вторични описания на животни в новата й книга създават усещането за космическа дълбочина на погледа и показват човека като един сред многото животински видове. (Това наричаме постхуманизъм.) Животът е нелеп, живото е чудовищно... И самият човек си отива бавно, заедно с падащата косо кървава битийна светлина на залеза. Вземи и чети!”
 • Марин Бодаков - За неговите стихове издателят му Силвия Чолева казва, че са „нелесни, аристократично затворени, загледани във вътрешния си свят, прикрити в себе си… Лишени от всякакво излишество, а натоварени с литературно наследство, поравно разпределено между минимализма, стигащ до аскетизъм…”
 • Владислав Христов - Работи като фотограф. Вероятно поради това неговите кратки стихове притежават кристалната яснота на снимка. Книгите „Фи” и „Германии” са явления не само в българската литература. Владислав е признат за един от стоте най-значими поети на хайку в Европа.
 • Азиз Таш - Роден през 1973 г. в Смолян. Автор на стихосбирките „Повод за небе”, „На 22. Апокриф за дъжд”, „Небе на 33”. Поезията му притежава дълбочина. Когато говорим за поезия, дълбочина означава, че сетивата на поета проникват на места, за които другите хора дори не подозират, че съществуват. В съвсем положителния смисъл на думата можем да кажем, че поезията му е елитарна.
 • Аксиния Михайлова - Получава френската награда за поезия „Аполинер” - постижение, което за цялата история на наградата се е удавало само на един български поет. Нещо повече – никога досега наградата не е печелена от автор, идващ от не-франкофонска страна. Четенето на поезията на Аксиния е много лично преживяване за всеки ценител.
Водещ и автор на предаването: Роберт Леви.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: