» » » » Сезонът на канарчетата

българско кино
Снимка: tieryas.wordpress.com

През 2015 година се навършват 65 години от рождението на Николай Вълчинов - писател, музикант, актьор, режисьор, сценарист - и 5 години, откакто той напусна този свят. В негова памет в кино „Одеон” ще бъде прожектиран филма „Сезонът на канарчетата”.

Николай Вълчинов е едно от емблематичните лица на съвременната българска интелигенция. Изключително талантлив и разностранен творец, енциклопедист, носител на особен ренесансов дух, той е писател, музикант, режисьор, актьор и сценарист. Прецизен майстор на словото, Вълчинов е особено чувствителен към думите и фразата му се отличава с финес и изящество.

Става особено популярен с култовите си романи „Сезонът на канарчетата”, „Послушни момчета” и „Сам”, в които проследява съдбата на „изгубеното поколение” – родените през петдесетте години на миналия век – с копнежа по никога неслучили се блянове, непосилната цена на това да останеш верен на приятелите си, на любовта си, на себе си.

Екранизацията на „Сезонът на канарчетата” излиза през 1993 г. Филмът, дело на режисьора Евгений Михайлов, получава редица награди, между които „Златна роза”, а сценарият на Николай Вълчинов се пази в библиотеките на Академията „Оскар”.

Заповядайте на прожекцията на златната лента от архивите на българското кино – „Сезонът на канарчетата”. По повод 65 години от рождението и 5 години от смъртта на Николай Вълчинов, филмът ще бъде прожектиран на 28 април 2015 г., от 18:00 ч., в кино „Одеон”.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: