» » » » Софийски фестивал на науката Програма 2015

софийски фестивал на науката 2015

Наближа единственият по рода си Фестивал на науката в България. Форумът, който среща публиката от всяка възраст, занимание и интерес, с необятния свят на науката, ще се проведе през месец Май 2015 г. и отново ще предложи разнообразни прояви, голяма част от които, с вход свободен.

Софийски фестивал на науката 2015 ще се състои от 14 до 17 майтеатър „София”, парк „Заимов”.

Всички събития за деца са безплатни, както и голяма част от проявите за възрастни и семейна публика. Пропуски за събитията с вход свободен се получават от 20 април до 13 май 2015 г., от Център за обслужване на клиенти на Британски съвет, както и от щанд „Информация” по време на фестивала. Тъй като местата са ограничени, един човек може да получи предварително до 6 пропуска. По време на фестивала, останалите свободни места ще бъдат раздавани по реда на поискване, до запълване на залата.

Входът за някои от събитията на главната сцена е с билети. Стандартната цена на билет е 5 лв. (4 лв. за пенсионери и лица под 18 години). Билетите се продават на касата на Театър „София”.


О С Н О В Н А   П Р О Г Р А М А

14 МАЙ 2015 г., четвъртък
 • 10:30 до 17:00 ч. - Училищна програма на Софийски фестивал на науката. Само за организирани училищни групи.
 • 16:30 ч., Голяма сцена„Науката и Холивуд” (вход с безплатни пропуски). В шоуто „Науката и Холивуд” ще разберете каква е науката зад хитове като „Матрицата”, „Интерстелар”, „Гравитация”, „След утрешния ден”, „Ядрото”, „Дракула” и много други. Режисьори на научния екшън ще бъдат астрофизиците д-р Владимир Божилов и Никола Каравасилев, и метеорологът Цветан Симеонов.
 • 18:30 ч., Голяма сцена - Лаборатория за слава FameLab All Stars (вход с безплатни пропуски). За първи път на сцената ще се изправят подгласници на победителите от осемте издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” в България.
15 МАЙ 2015 г., петък
 • 10:30 до 17:00 ч. - Училищна програма на Софийски фестивал на науката. Само за организирани училищни групи.
 • 16:30 ч., Голяма сцена„Из света на роботите” (вход с безплатни пропуски). Светлин Пенков, докторант в Единбургския университет, ще разкаже повече за способностите на днешните роботи – какво могат да правят и какво (все още) не могат. Ще видите в действие и робо-футболистите на Единбургския университет.
 • 17:00 ч., Сцена Лаборатория„Заразно зло – лоша новина, обвита в белтък” (вход с безплатни пропуски). От Грип и Херпес до Ебола и ХИВ – вирусите са навсякъде около нас. Но какво представляват тези малки машини за масово поразяване? Отговорът ще даде доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, ръководител на Департамент „Вирусология” в Институт по микробиология „Стефан Ангелов” при БАН, и от студента по Ветеринарна медицина Тoма Щилиянов.
 • 18:30 ч., Голяма сцена - National Geographic Channel представя „Отвъд магията” с DMC (вход с безплатни пропуски). Потопете се в света на илюзията с Дръмънд Мъни-Кутс (DMC), водещ на предаването „Отвъд магията” по National Geographic Channel. DMC е за първи път в България със своето шоу на живо.
 • 20:00 ч., Голяма сцена „За жабите и хората” комедийна вечер със Саймън Уот (18+, вход с билети). В тази комедийна вечер, Саймън Уот ще разкаже защо жабите са по-читави от повечето хора, които познава, и как изучаването им е променило света. Саймън е биолог, водещ от БиБиСи, създател на „Обществото за защита на грозните животни”, автор и завинаги отдаден природолюбител. Събитието е на английски с превод.
16 МАЙ 2015 г., събота
 • 11:00 ч., Голяма сцена„Как работи театърът” (вход с безплатни пропуски). В тази уникална бекстейдж разходка в Театър София физикът Стефан Николов и техническият екип на Театър София ще ви покажат как работи театралната машинария. Ще ви обяснят как театралните прожектори могат да спасяват животи и как работят завесите.
 • 12:00 ч., Камерна сцена„Слънчево с изригвания” (вход с безплатни пропуски). Какво се случва на нашата собствена звезда Слънцето? Камен Козарев, доктор по Астрономия от Бостънския университет, постдокторант в Смитсонианската обсерватория в Харвард, и част от екипа на Space Challenges в България, ще разкаже за най-новите и невероятни наблюдения на слънчевата активност.
 • 12:00 ч. - Сцена Лаборатория„Домашна научна лаборатория” (вход с безплатни пропуски). Вкъщи е пълно с неща, с които можем да правим експерименти – ще видите колко цвята всъщност има в цветното зеле, ще създадем чудовище от нишесте и ще видим дали главата ни ще експлодира ако пием кола с бонбони. Главни пакостници ще бъдат химиците от Корпуса за бързо гърмене към Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.
 • 12:30 ч., Голяма сцена„Защо са ни необходими ГМО продукти” (вход с безплатни пропуски). Ирландският учен Порик Флъд ще разкаже защо смята, че днешните технологии за генно модифициране са достатъчно напреднали и безопасни, а също и необходими за оцеляването на цивилизацията. Порик Флъд в момента е постдокторант в Института Макс Планк в Германия. Миналата година стана международен победител в конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab”. Събитието ще се проведе на английски език с превод на български.
 • 13:30 ч., Камерна сцена„Интернет – извор на факти и измислици” (вход с безплатни пропуски). Георги Стойчев е специалист по компютърната химия и ще ни покаже как да използваме интернет, за да отговорим на въпроси като: Можем ли да се отровим с вода? Защо пръстите ни се набръчкват под вода? Работи ли хомеопатията? Опасни ли са ваксините? Носете си смартфон или таблет, за да участвате в забавлението.
 • 13:30 ч., Сцена Лаборатория „Смъртгонещ спасителен отряд” (вход с безплатни пропуски). Научете какви системи за спасяване на живота има в линейката, с какви инструменти си служат хирурзите, какви интервенции се извършват за спасяване на живот в ограничено от времето ситуации. В света на спешната медицина ще ви отведат нашият „Смъртогонещ спасителен отряд” и двамата бъдещи доктори Алексей Митев и Ваньо Везиров.
 • 14:00 ч., Голяма сцена – „Късмет, Жоро!” (вход с билети). Каква е вероятността да спечелим или загубим на хазартни игри? Има ли сигурен начин да спечелим ако играем на покер? Каква е вероятността да спечелим или загубим на хазартни игри? Има ли сигурен начин да спечелим, ако играем на покер? Момичета на късмета ще бъдат симпатичните математички от Центъра по забавна математика.
 • 15:00 ч., Камерна сцена – „Докажи го, ако можеш” (вход с безплатни пропуски). Съществува ли чудовището от Лох Нес? А слонът в стаята? Можем ли да докажем че обичаме шоколадов сладолед? Физикът от Пловдивския университет Стефан Николов ще ни покаже как учените проверяват, потвърждават и/или отхвърлят различни идеи. Носете си собствени идеи за проверка.
 • 15:00 ч., Сцена Лаборатория - „Ще изяде ли мишката книжката?” (вход с безплатни пропуски). Знаете ли кои са „враговете” на музейните експонати – влага, светлина, кислород? Как учените в музеите се справят с тези проблеми? Знаете ли кое колко време ще издържи? Дали книгите ще останат „живи” по-дълго от флашките и дисковете? Разберете всичко това от химичката от Полша Моника Коперска, която ви кани да си донесете любими книги, за да проверите колко ще оцелеят. Събитието ще се проведе на английски с превод на български език.
 • 15:30 ч., Голяма сцена - „Изкуствен интелект – от мечтата на Тюринг до днес” (вход с билети). Колко близо сме до създаването на изкуствен интелект? А какво всъщност разбираме под интелект и какво означава машините да могат да мислят? Ще сравним човешкия мозък и способностите на днешните компютри и роботи, и ще научим кои са парадоксите свързани с концепцията за изкуствен интелект. Идеите за общото бъдеще на човечество и мислещите машини ще представят българският учен Светлин Пенков от Единбургския университет в Обединеното кралство и Виктория Атанасова, която се занимава с Когнитивна наука в Нов български университет.
 • 16:30 ч., Камерна сцена – „Челен удар!” (вход с безплатни пропуски). Каква е силата на тежестта на една муха, когато се удари в лицето ви докато си подавате главата през прозореца на превозно средство? Какво се случва при сблъсък на влак с автомобил? Научете повече за законите, които играят важна роля в транспорта – скорости, ускорения, триене, енергия при спиране. От челен удар ще ви предпази инж. Ростислав Димитров, докторант от Технически университет София.
 • 16:30 ч., Сцена Лаборатория - „Научно кафене: Ваксините – митове и легенди” (вход с безплатни пропуски). В научното кафене можете да участвате в дебат за ваксините и да зададете въпросите си на учените. Ще бъдете в сигурните ръце на Клуба за научни дискусии към Националния природонаучен музей, който съществува вече втора година и събира все повече млади хора, вдъхновени от биологията, физиката и химията.
 • 18:30 ч., Голяма сцена - „Ричард Докинс: По-странна, отколкото можем да предположим” (вход с билети). Заповядайте, за да разсъждаваме заедно с автора на „Себичният ген” и „Делюзията Бог” за странностите на вселената и науката. Събитието е на английски език, с превод на български.
 • 20:00 ч., Голяма сцена – „Светлината, часовниците и сънят” (вход с билети). Как светлината създава и регулира 24-часовите циркадиеви ритми и съня? Ще научите от Ръсел Фостър, професор по Циркадиеви невронауки, Ръководител на департамента по офталмология и Директор на Института по съня и циркадиевите невронауки в университета Оксфорд.
17 МАЙ 2015 г., неделя
 • 11:00 ч., Голяма сцена – „Виртуална разходка из ЦЕРН” (вход с безплатни пропуски). Специално за зрителите на Софийския фестивал на науката и с помощта на технологиите имаме възможност да видим центровете за управление на експеримента CMS и на всички ускорители, големите магнити и какво ли не още.
 • 12:00 ч., Камерна сцена – „Д-р Компютър” (вход с безплатни пропуски). Знаете ли какво се случва с рентгеновите ви снимки? Ами с микроскопските снимки? Всеки ден има стотици хиляди нови медицински изображения – невъзможно е всяка една да бъде прегледана от доктор. Но на помощ идва компютърът! За анализът на милиони снимки за секунди ще разкаже Любомир Янчев, който се занимава с програмиране и печели редица национални международни състезания.
 • 12:00 ч., Сцена Лаборатория – „Научно вусно” (вход с безплатни пропуски). Запознайте се с научните явления, които се случват ежедневно във вашата кухня. Химичката Бояна Рачева и Борис Тасев, създатели на Кулинарно училище Amuse Bouche, ще ни запознаят с елементи от молекулната гастрономия, които могат да се приложат в домашни условия. Инженерът технолог Ивайла Сопотенска-Декина ще разкаже за ролята на микроорганизмите в храната и напитките, а студентката по биология и влюбена в ботаниката Мирослава Димитрова ще даде примери за различни ядливи диви растения от българската флора.
 • 12:30 ч., Голяма сцена - Дебат: „Стволовите клетки – да бъдат или не?” (вход с билети). Медицината залага големи надежди на лечението със стволови клетки, които да изградят здрава система в един болен организъм и така да излекуват човека. Възможността да се вземат стволови клетки от човешки ембриони обаче поставя редица етични въпроси, които вълнуват хората навсякъде по света. Заповядайте на дебат, в който ще се запознаете с различни гледни точки, и ще можете да зададете своите въпроси. Модератор: журналистът Вера Гоцева.
 • 13:30 ч., Камерна сцена – „Cosmopolitan Science: пикантни новини от света на природата” (вход с безплатни пропуски). Младите учени от Националния природонаучен музей ще влязат в ролята на репортери за измисленото списание „Cosmopolitan Science”, за да ви запознаят с най-невероятни животни на планетата. Ще погледнем от забавната страна на науката, ще се посмеем на някои от най-големите изследователски гафове и ще се научим как се рисуват животни.
 • 13:30 ч., Сцена Лаборатория – „Искрено и електрично” (вход с безплатни пропуски). Колко всъщност пестят „енергоспестяващите” лампи и струва ли си да даваме толкова пари за тях? Какви са всички тези „лумени” и „цветни температури” по новите крушки? Разберете какви са основните физични принципи и характеристиките на новите осветителни технологии, които можете да използвате у дома. Ваш искрен и електричен гид ще бъде физикът Стефан Николов от Пловдивския университет.
 • 14:00 ч., Голяма сцена – „Мистерията на квазарите” (вход с безплатни пропуски). В сърцето на всяка галактика, включително и на нашия Млечен път, дебне свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище, което с лекота би събрало в себе си милиони Слънца. Заповядайте на едно уникално пътешествие на гребена на съвременната астрофизика с д-р Владимир Божилов, астрофизик и главен редактор на сп. „ВВС Знание”.
 • 15:00 ч., Камерна сцена – „Платформа за наука и изкуство” (вход с безплатни пропуски). Искате ли да чуете как звучи ДНК? А ако ви кажем, че вече можете да чуете музиката на хормона на любовта? Това е резултатът от съвместната работа на екип от физици, биолози, специалисти във високопроизводителните компютърни изчисления и музиканти, които участват в създаването на нова платформа „Наука и изкуство” в България. Заповядайте, за да научите повече от доц. Леандър Литов, който стои зад този проект на Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството.
 • 15:30 ч., Голяма сцена – „Суперкомпютрите” (вход с безплатни пропуски). Какво представляват суперкомпютрите и за какво се използват? А има ли суперкомпютри в България? Как проектират модерни коли, самолети, високоскоростни влакове и непреобръщащи се автобуси? На тези и много други въпроси ще отговорят Стоян Марков и Невена Илиева от Националния център за суперкомпютърни приложения.
 • 16:30 ч., Камерна сцена – „Убийствена красота” (вход с безплатни пропуски). Както в човешкото ежедневие, така и в природата красотата може да крие доста опасности – най-ярките цветове и най-пищните форми често означават отрова. Има и случаи, в които красотата е „убийствена” за самите й притежатели, затова много животни я крият. С най-интересните „убийствено красиви” животни от България и света ще ви запознаят биолозите от Националния природонаучен музей – Тихомир Стефанов, Николай Симов, Ния Тошкова, Марио Лангуров.
 • 16:30 ч., Сцена Лаборатория – „Преводът невъзможен” (вход с безплатни пропуски). Може ли някой ден компютърът напълно да замести преводача? Ще научим от д-р Преслав Наков, учен от Изследователския институт по компютърни технологии в Катар и носител на президентската награда „Джон Атанасов” през 2003 г.
 • 17:30 ч., Голяма сцена – „Големи, огромни и чудовищни числа” (вход с безплатни пропуски). Кое е най-голямото число, което можете да напишете за десет секунди? Елате на изненадващо пътешествие в света на големите, по-големите и още по-големите числа! Математикът Едуардо Саенз де Кабазон ще ви разкаже какво точно смята компютърът и ще ви запознае със създателите на математиката и компютрите. Едуардо преподава в Университета де ла Рьоха (Испания), изследователските му интереси са в областта на компютърната алгебра и е победител на конкурса FameLab в Испания през 2013 г. Събитието ще се проведе на английски език, с превод на български.
 • 19:00 ч., Голяма сцена – „Търси се: Любимото грозно животно на София” (вход с безплатни пропуски). Публиката ще гласува за 5 финалисти, които са важни за биоразнообразието на София и региона. Вижте красотата на грозните животни през очите на младите учени, които ще защитават честта на тези създания, отхвърлени от обществото поради грозния си външен вид.

* * *
ШАТРА „ЕКСПЛОРАТОРИУМ”
В шатра „Експлораториум” учените ще показват експерименти, посетителите ще могат да играят образователни игри и да научат интересни и полезни неща. Работно време: 14 до 17 май 2015 г., от 11:00 до 18:00 ч. Достъпът е свободен, не се необходими пропуски или билети.
 • „Географски предизвикателства” - Колко сте добри по География? Научете интересни факти за нашата планета с помощта на българския географски портал Geograf.bg.
 • „Пещери? Защо не?!” - Какво знаете за пещерите в България? Елате да разберете за удивителния живот в тях и ще се влюбите в страхотното биологично разнообразие в пещерите.
 • „Математически главоблъсканици” - Решаването на задачи никога не е било толкова забавно. Математическите задачи и пъзели, които са подготвили от Центъра за забавна математика, помагат за развиване на логическото мислене.
 • „Звук и светлина” - Какво е цвят? А какво е звук? Могат ли животните да чуват под водата? Био Игри ще ви разкажат за това и за много други интересни неща. А децата ще могат да си направят звуков пистолет.
 • „Саксия любов” - От какво са направени цветята? Колко растителни вида има в България? Научете с какво се занимава растителната биология.
 • „Какво се случва в клетките?” - Срещнете се с екип молекулярни биолози от Българската академия на науките и научете как работи техния супер-микроскоп. Ще можете да наблюдавате дистанционно манипулиране на живи клетки чрез една от най-съвременните микроскопски системи. Ще видите как клетката се опитва да възстанови своя увредена ДНК и дали изучаването на този процес ще помогне на учените да се преборят с рака.

* * *
ШАТРА „ЗОНА 42”
Надникнете в бъдещето и научете какви са били технологиите в миналото. Работно време: 14 до 17 май 2015 г., от 11:00 до 17:00 ч. Достъпът е свободен, не се необходими пропуски или билети.
 • „Аз, Роботът” - Кога за последно играхте футбол с... робот? Или се здрависахте с такъв? Ще ви запознаем с някои съвсем истински роботи от Университета Единбург.
 • „Фабрика за роботи” - Елате да се забавлявате с роботите, подготвени от „Робопартанци”.
 • „В началото беше... 010101” - Преди 35 години е създаден първият български компютър ИМКО-1. Следва ИМКО-2 и се ражда известната марка „Правец”. Ще видите съвсем истински и работещи „древни” компютри „Правец 8”. Ще имате възможността да поиграете на някои от популярните игри от златните години на компютрите от серията „Правец 8”.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: