» » » » Вижте тайното изображение от телескопа Хъбъл

тайното изображение от хъбъл

На 23-ти Април международната научна общност, заета с изследвания в областта на космонавтиката и астрономията, организира честване по повод 25 години от извеждането на космическия телескоп Хъбъл в околоземна орбита. Това се случва на 24 април 1990 г., и от този момент Хъбъл се намира на около 543 км над земната повърхност и обикаля около Земята със скорост от 28 000 км/ч, което му позволява да прави една пълна обиколка около Земята за около 96 минути. Определян за един от най-продуктивните научни инструменти, които някога са построявани, Хъбъл е истинско вдъхновение за научни изследвания, но и за полета на човешкия дух, устремен към безкрая. Затова с голяма радост България се включва в международното честване на 25 години Хъбъл, на което ще бъде разкрито Тайното изображение, изпратено от телескопа.

Събитието в София ще се проведе в Големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември” №1), от 18:00 ч., на 23 април 2015 г.

От 18:30 ч. проф. дфн Илиан Илиев ще изнесе научно-популярна лекция, посветена на ролята на телескопа Хъбъл за развитието на астрономията през последните 25 години.

Изложба с широкоформатни цветни изображения, снимани от космическия телескоп, ще отведе публиката на недостъпни за обикновения човек места, припомняйки, че светът се простира във всички дименсии на време-пространството.

И разбира се, кулминацията на честването – в почти 60 места в цяла Европа, едновременно ще бъде разкрито строго пазеното в тайна, широкоформатно изображение (3х2 метра), посветено на 25 години Хъбъл, и предоставено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: