» » » » Седмица на испанското и ибероамериканско кино 2015

седмица на испанското и ибероамериканско кино

ХXII Седмица на испанското и ибероамериканско кино ще завладее София през Юни. Филмовият фестивал се организира от Посолство на Испания, Институт Сервантес и дипломатическите мисии на Аржентина, Колумбия, Еквадор, Мексико и Венецуела в България, и ще представи 15 филма с вход свободен.

Седмица на испанското и ибероамериканско кино 2015 ще се проведе от 10 до 14 юни в Кино „Люмиер”.

Част от филмите са със субтитри на български или английски език.


П Р О Г Р А М А

10 юни 2015 г., сряда
 • 19:00 ч. Откриване с „Испанска афера” (Испания, 2014, Eмилио Мартинес Ласаро. 98 мин. Комедия. Субтитри: български. Подходящ за всички възрасти.) Рафа е севилски младеж, който се запознава с едно очарователно баско момиче по време на панаира в Севиля. Момчето напълно се влюбва в нея и когато се прибира у дома си, си дава сметка, че ще трябва да пътува на север, ако иска да си я върне. И така, той започва едно лудо приключение, изправяйки се срещу страха си от едно непознато място, различно от всичко, което е виждал досега. Но нещата няма да са по-лесни веднъж щом пристигне там; за да получи одобрението на бащата на момичето, Рафа ще трябва да се представи за баск, един от най-лошите му кошмари.

11 юни 2015 г., четвъртък
 • 18:00 ч.„Спасяването на редник Перес” (Мексико, 2011, Бето Гомес. 105 мин. Комедия, приключенски. Субтитри: български. Не се препоръчва за деца под 14 години.) Животът е водил Хулиан Перес по грешни пътища, докато се превърне в Шеф на най- мощния мексикански картел. Съдбата му предоставя възможност за изкупление, изпращайки го на най-опасната и благородна мисия в неговия живот, разпоредена от единствения авторитет, който все още уважава: Майка му. Хулиан трябва да пътува до другия край на света, Ирак, и да върне жив своя по-малък брат, редник на Съединените американски щати Хуан Перес.
 • 20:00 ч. „София и твърдоглавият съпруг” (Колумбия, 2012, Андрес Бургос. 84 мин. Комедия, Драма. Субтитри: не. Не се препоръчва за деца под 13 години.) София е възрастна жена, която никога не е напускала селото си. Заедно с мъжа си Алфредо водят спокоен живот в Андите, далеч от морето. Алфредо й обещава да изпълни мечтата й да види морето, но има силно изявени навици на стар властващ мъж. Той намира претекст за поредното отлагане. София е болна и се страхува, че животът няма да й предостави друга такава възможност, но няма смелостта да се впусне в такова приключение. Алфредо, в плен на своето твърдоглавие, не може да си представи урока, който му предстои да научи.

12 юни 2015 г., петък
 • 18:00 ч.„Ярост” (Еквадор, 2009, Себастиян Кордеро. Еквадор-Испания-Колумбия-Мексико. 89 мин. Трилър. Субтитри: английски.) Хосе Мария е зидар, а Роса е домашна прислужничка. Те са имигранти от Южна Америка, работят в Испания и от няколко седмици са двойка. Хосе Мария е с неуравновесен нрав и един спор го докарва до ожесточен сблъсък с неговия бригадир, който завършва със случайната смърт на последния. Без да знае какво да прави, той се укрива в богаташката къща, където работи Роса, без да уведоми никого, нито дори самата нея. Един ден Хосе Мария намира една втора телефонна линия в къщата и се обажда на Роса, без да разкрива къде е. Започват една връзка от „далечно разстояние“, като с трепет очакват деня, когато отново ще могат да бъдат заедно. Но едно ново разкритие ще принуди Хосе Мария да продължи да се крие...
 • 20:00 ч.„Мануел Родригес – роден бунтовник” (Чили, 2007, Кристиян Галас. 119 мин. Приключенски, исторически. Субтитри: не. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Това е един от шестте чилийски филма, продуцирани от Canal 13, с който се отбелязва 200-годишнината от началото на прогреса, чийто апогей настъпва с Независимостта на Чили. Посветен е на младия революционер и партизанин Мануел Родригес.

13 юни 2015 г., събота
 • 14:00 ч. „Сън на припек” (Аржентина, 2010, Алехандро Чомски. 84 мин. Фантастика Субтитри: английски. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Създаден въз основа на едноименния роман на Адолфо Биой Касарес, “ Сън на припек” е част от фантастичната, аржентинска, повествователна и филмова традиция. Лучо Борденаве живее сивото си ежедневие на съкратен чиновник, посветил се на часовникарството, до момента, в който, някак загадъчно, приемат съпругата му в психиатрична болница. Оттогава навлизаме в пространство без граници, където се преплитат реалното и въображаемото, сънищата и будното състояние, лудостта и здравият разум .
 • 16:00 ч. – „Легендата за Науала” (Мексико, 2007 г. Рикардо Арнаис. 86 мин. Приключенски, анимация. Субтрити: български. Препоръчан за всички възрасти.) През 1807 г. в гр. Пуебла де лос Анхелес, Нова Испания, едно деветгодишно дете на име Лео Сан Хуан, живее със своята баба и големия си брат Нандо. Лео живее в страх заради легендата за Науала, според която в изоставено имение обитава духа на вещицата Науала. Преди 52 години тя завладяла душите на две момичета. Сега търси трета душа в Деня на мъртвите, за да унищожи всички жители на града.
 • 18:00 ч. – „Камчатка” (Аржентина, 2002, Марсело Пинейро, 105 мин. Драма. Субтитри: английски. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Действието се развива по време на последната военна диктатура (1976-1983). Убийствата и отвличанията принуждават едно семейство да се скрие в имението си далеч от града. Действията протичат през погледа на десетгодишния Хари, най-големият син, който възприема случващото се чрез закодиран език, който използва с родителите си. Семейството използва общите си интереси като символи за общуване.
 • 20:00 ч. – „Освободителят” (Венецуела, 2013, Алберто Арвело. 119 мин. Биографичен-драма. Субтитри: български. Не се препоръчва за деца под 13 години.) История за венецуелския политически лидер и военен Симон Боливар (1783-1830). Мъж със сложна личност, той е най-големият герой на Венецуела и оглавявя борбите за независимост на страната си, на Колумбия, Еквадор и Перу. Любов, война и предателство показват разкриват живота на ОСВОБОДИТЕЛЯ в най-човешкия му образ.

14 юни 2015 г., неделя
 • 14:00 ч. – „На метър от теб” (Чили, 2008, Даниел Енрикес. 94 мин. Романтична комедия Субтитри: български. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Себастиан и Паула са първите деца, които се губят в метрото на Сантяго, Чили, през седемдесетте години. Тогава съдбата ги среща един с друг, а днес минават през града, погълнати от ежедневието, докато един ден пътищата им отново се пресичат. Себастиан пристига от Мадрид, вече е готвач, а Паула, току-що напуснала работата си като секретарка, е в търсене на себе си. Пътуването им няма да приключи, докато те сами не си изяснят какви са истинските им копнежи в този живот.
 • 16:00 ч. – „С главата надолу” (Венецуела, 2011, Алехандро Гарсия Виедеман. 90 мин. Комедия. Субтитри: български. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Историята разказва за Ренато, един старец, чиято мечта, преди да умре, е да преплува от Гуайра до Салвадор де Баия, но единственото нещо, което стои между него и мечтата му, е неговото семейство, което иска да го прати в болница срещу волята му. Но никой от тях не може да си представи, че Ренато, с помощта на внучката си,  Карлота ще направят изненада на всички, опитвайки се да решат проблемите на едно семейство, в  което всичко е  “с главата надолу”
 • 18:00 ч. – „В търсене на Еймиш” (Испания, 2012, Ана Родригес Росел. 85 мин. Романтична комедия. Субтитри: български. Не се препоръчва за деца под 13 години.) За да се запознае с миналото на годеницата си и да се опита да си я върне, Лукас решава да замине на  пътешествие, което ще го отведе до Италия и Германия. По този начин той разбира коя наистина е Еймиш и какво точно търси.
 • 20:00 ч. – „Цветя” (Испания, 2014, Йон Гараньо и Хосе Мари Гоенага. 99 мин. Драма. Аудио: баски. Субтитри: български и испански. Не се препоръчва за деца под 13 години.) Животът на Ане се променя коренно, когато тя започва да получава анонимен букет цветя всяка седмица в дома си. Междувременно животите на Лурдес и Тере също се изменят от появата на мистериозни цветя. Това е историята на три жени, три живота, които се променят само от присъствието на едни цветя.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: