» » » » » Екстремна кинопанорама без билет

ехо от банско филм фест бургас
Снимка: Банскофилмфест

„Екстремна кинопанорама – Ехо от Банско Филм Фест” акустира в Бургас. Със селекция планинарско кино и две фотографски изложби на български алпинисти, кинопрограмата ще донесе планински полъх и емоция в морския град.

„Екстремна кинопанорама – Ехо от Банско Филм Фест” ще гостува на новата експозиционна зала „Флора Бургас” от 25 до 27 юни 2015 г. Входът за прожекциите е свободен.


П Р О Г Р А М А

25 юни 2015 г., четвъртък
 • 18:30 ч. – Откриване на фотоизложбите „Защо Аляска” на Румен Радев, Йоанна Матеева и Дойчин Боянов; и „Кавказ`2014” на Тако Младенов и Янко Дойчинов.
 • 19:00 до 19:10 ч. - Откриване на Ехо от Банско Филм Фест в Бургас.
 • 19:10 до 19:32 ч.„Катерачно пътешествие в Аржентина” (Франция, Владимир Селие, 22’). В сърцето на патагонските пампаси, в аржентинската провинция Чубут, над пустинен пейзаж се издигат скалните монолити на Пиедра Парада. Малко пó на север е величественият каньон Буитрера, дълъг 5 км, с високи 200 м скални стени. Именно там през 2012 г. за около седмица се събраха близо 1500 катерачи от цял с единствената цел: да се катерят.
 • 19:32 до 20:24 ч. „Гмуркане под полюса” (Франция, Тиери Робер, 52’) Гмуркане в ледените води на Арктика за изследване на вдъхващата страхопочитание безмълвна вселена под леда. Тази изключителна експедиция прекарва 2 месеца под ледените блокове, за да изследва тяхното движение. Само притежаващ невероятно безстрашие екип може да поеме риска да се потапя под ледовете на Северния полюс. Състоящ се от изящни кадри с висока резолюция филмът разказва историята на едно човешко приключение и научна одисея. Участниците преодоляват извънредни препятствия, за да съзрат и да документират невероятни форми под леда, които са под заплахата да изчезнат в резултат на климатичните промени.
 • 20:30 до 20:40 ч.Почивка.
 • 20:40 до 21:32 ч.„От бряг до бряг – частица от сърцето ми” (Швейцария/ ЮАР,  Оливие Обер и Майк Блайт, 52’) След своето приключение „South to South” през 1999 г., Майк Блайт и Оливие Обер със своите моторни делтаплани предприемат 4-месечно прелитане над Замбези, водопадите Виктория и реките Окаванго и Кенене – до Атлантическия океан. Двамата заснемат кадри, които могат да се видят само в този филм на фона на великолепното парче на Джери Раговой и Бърт Бърнис „A Piece of My Heart” и други класически поп-произведения.
 • 21:32 до 21:56 ч.„Пазителката на планините” (САЩ, Алисън Ото, 24’) Портрет на Елизабет Хоули и разказ за ключовата й роля в Златната ера на хималайските изкачвания, за решението й да се засели сама в Катманду, където живее по свои си правила и до днес. Независимо от своите 89 години, бившата журналистка поддържа най-големия и най-достоверния архив на хималайските експедиции и работата й се цени високо от осведомителните агенции в целия свят. Филмът е импресионистична картина на живота й и на предизвикателствата, с които се сблъсква сега, опитвайки се да поддържа архивите и независимостта си, макар напредването на възрастта.
 • 21:56 до 22:25 ч. „Дива вода” (САЩ,  Ансън Фогъл, 28’) Един филм за човешкото общуване с най-дивите планински реки и за куража да влезеш във водовъртежите и бурното течение на побеснялата „бяла вода”.
26 юни 2015 г., петък
 • 19:00 до 19:55 ч. „Тру дьо фер – Желязната дупка” (Словакия,  Павол Барабаш, 55’) Тру дьо фер в превод означава Желязната дупка. Това е великолепен природен феномен, разположен на остров Реюнион в Индийския океан. Рязкото слягане на земните пластове и дъждовете са създали „произведение”, каквото не може да бъде срещнато никъде другаде на нашата планета. Появилият се каньон е Маунт Еверест. В неговите дълбини природата е скътала и съхранила най-необикновените форми на живот, които можете да си представите. Каньонът е достъпен единствено за най-добрите между най-добрите. Той е едно от най-дъждовните места в света, където количеството на годишните валежи стига до 10 метра на квадратен метър.
 • 19:55 до 20:47 ч. – „Алпите, гледани отгоре – от Енгадин до Цюрихското езеро” (Германия, Лиза Едер-Хелд,  52’) Швейцарският национален парк е най-старият в Алпите. В него един  млад биолог изследва поведението на дивите кози. Децата по тези места говорят валадер – вариант на рето-романския език. В съседното село Марк-Флориан Гайер е собственик на бирена фабрика, произвеждаща пиво, което е култово за курорта Санкт Мориц и околностите му. Дорли Мен от над 20 години е шофьор по линията до селцето Жуф. В своята гостилница в Анкона Иво Адам съчетава традиционни ястия от Тичино със свои кулинарни хрумвания. Не много далече, Джан Себрегонди демонстрира ходене по въже 200 м над земята. Край Цюрихското езеро, певицата Ерика Щуки демонстрира възхитителна комбинация от йодлери и блус...
 • 20:50 до 21:00 ч.Почивка.
 • 21:00 до 21:14 ч.„Искам” (Германия, Йоахим Хелингер, 14’) Йоахим Хелингер е в известна степен франкофил. Той се влюбва в музиката на френската певица Заз и се озовава в неповторимата ситуация да е помощник в осъществяването на мечтата й: да пее на най-високата точка в Европа. Не е малък подвиг да се изкачи високия 4810 м Монблан, особено с оглед на това, че малката й група използва акустичен контрабас. Тези, които не са запознати със Заз, ще обикнат нейните непретенциозни песни, чиито корени се намират в джаза и традиционната френска музика; алпинистите в публиката също ще се впечатлят.
 • 21:14 до 22:12 ч.„Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт” (Франция, Себастиен Монта Росе, 58’) Един поглед към живота на практикуващите екстремни спортове „извън сцената”. Това е разказ за световноизвестната сноубордистка и бейз-скачачка Жералдин Фаснахт. Със свои приятели и партньорката си от бейз-джъмпинга Карина Холеким тя ни въвежда в общността на истинските съвременни супермени – бейз-скачачите.
27 юни 2015 г., събота
 • 19:00 до 20:01 ч. „Монголия – в сянката на Чингиз хан” (Словакия, Павол Барабаш, 61’) Филм, който хвърля мост между миналото и настоящето на далечна и загадъчна Монголия, между времената на всесилния и могъщ владетел Чингиз Хан и съвременността. Поредният филм, доказващ изключителното операторско и режисьорско майсторство на Павол Барабаш – един от най-награждаваните и най-успешните автори на планинарски, пътешественически и приключенски филми.
 • 20:01 до 20:53 ч. - „Чудо в бурята” (Австралия, Гай Норис, 52’) На 16 юли 2007 г., по време на тренировка преди световното първенство в Австралия, Ева Вишниерска попада в епицентъра на страховита буря. Мощно възходящо течение я издига до 9 946 м. По време на този принудителен полет за известен период тя губи съзнание, което, според мнението на лекарите, й е помогнало да оживее при температура под минус 40 градуса по Целзий, защото е забавило обмяната на веществата в нейния организъм. Тя се приземява на 60 км от мястото на старта. За съжаление друг парапланерист – китаецът Хе Жонгпин - става жертва на тази буря.
 • 20:53 до 22:12 ч. „3 x 8000” (България, Жоро Торнев, Боян Петров, 54’) Филм за едно от най-големите постижения в историята на българския алпинизъм – изкачването на три 8-хилядника в рамките на 70 дни, дело на Боян Петров. При това върховете са вторият и третият в света – К-2 (8611 м) и Кангчендзьонга (8586 м), а така също Броуд пик (8047 м).
Възможни са промени в програмата.
«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: