сабантуй татарски празник в софия
Снимка: kazanfirst

За първи път в България! Заповядайте на татарския празник Сабантуй, с който татарският народ отбелязва края на пролетните земеделски дейности. Богат на зрелища и угощения, Сабантуй се провежда навсякъде по света, където живеят татари, и най-после „Празникът на ралото” ще се случи мащабно и в София.

На 13 юни 2015 г., на площ от 10 декара в Южен парк в столицата, сбери се, народе, на празник с песни и танци, състезания по надбягване с чували и конски впрягове, вдигане на наковални, сечене на монети и хвърляне на пръчка, разбиване на гърне с вързани очи и др.

Сабантуй празник ще бъде открит в 10:00 ч. с изпълнение на ансамбъл „Българе”. Музикалната програма през деня ще продължи с песни и танци от Волжка България, представени от артисти от Република Татарстан и Башкортостан.

В спортната зона сили и мъжество ще премерят участниците в традиционната татарска борба „коряш”, а всички желаещи ще имат възможност да се включат в семейните забавни игри с награди.

В четири юрти ще бъдат демонстрирани занаяти в духа на татарската, българската, казахската и башкирската школи.

В зоната за отдих и хранене ще се предлагат освежаващи напитки и вкусни ястия като: „Плов”, „Чак-чак”, супа „Токмач”, „Юнашки кебап”, пелмени и много други.

През целия ден ще бъдат отворени щандове със сувенири, книги и продукти от националната кухня.

Точно място на провеждане на празник Сабантуй е Голямата поляна в Южен парк, срещу кръстовището на бул. „Петко Тодоров” и бул. „Гоце Делчев”. Народният събор ще продължи до 22:00 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: