» » » » » Блок кино в 5 квартала

потъването на созопол блок кино
Кадър от „Потъването на Созопол”

Пет квартала, пет български пълнометражни и пет български късометражни филма – това е формулата 3х5 на „Блок кино”. Организатори на кино инициативата са Сдружение АС, а идеята е междублокови пространства да се превърнат в лятно кино с най-добрите наши филми от последните 10 години, отличени на български и международни кинофестивали.

„Блок кино” ще се проведе в периода между 4 и 14 август 2015 г., последователно в софийските квартали Княжево, Младост, Света Троица, Хиподрума и природен парк Витоша.

Всички прожекции са с вход свободен. Начало на филмовите вечери в 20:45 ч.


П Р О Г Р А М А

4 август 2015 г., кв. „Княжево”, двор на 26 СОУ „Йордан Йовков”
  • „Лейди Зи” (2005, реж. Георги Дюлгеров. В ролите: Анелия Гърбова, Иван Бърнев, Павел Паскалев, Руси Чанев.) Златина е израснала в дом за изоставени деца. Тя разкрива таланта си на отличен стрелец на един панаир, когато е 12-годишна. В същия ден група момчета замислят да я изнасилят, но с помощта на главния възпитател в дома, тя успява да се спаси. Златина пораства и напуска сиропиталището. Убедена, че в този свят няма нито приятелство, нито любов, и че хубави неща се случват само в сапунените опери, тя твърдо вярва, че човек трябва да се бори за оцеляване като животните. Животът й се преобръща, когато Найден - инструктор по стрелба и бивш възпитаник на дома - открива нейния талант на стрелец и я поема под своето крило...
  • „Чест” (2013, реж. Павел Веснаков) Манол – пенсиониран генерал и любящ дядо - е патриархът на семейството, в което налага години наред своя консервативен морал и установени вярвания. Но когато научава, че внукът, който е отгледал, е гей, неговите ценности се разклащат.

6 август 2015 г., кв. „Младост 3”, открита сцена
  • „Зад кадър” (2010, реж. Светослав Овчаров) В полезрението на ДС попада млад и известен български филмов оператор. Под напора на властта семейството му, разделено от Желязната завеса, се разпада.
  • „Паркинг” (2014, реж. Ивайло Минов) Мъничко парче от живота на жена на средна възраст с нейните проблеми, лутания и вътрешни кризи.

11 август 2015 г., кв. „Света Троица”, открита сцена
  • „Подслон” (2010, реж. Драговмир Шолев. В ролите: Янина Кашева, Цветан Даскалов, Ирена Христоскова, Мирослав Аврамов.) Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани”.
  • „Учител” (2014, реж. Орлин Милчев (Атила). В ролите: Веселин Владимиров, Захари Колев, Любомир Симеонов, Николай Николаев.) Младо ромче се запознава с нов учител, който вярва в музикалния му талант и му помага да възприеме света по нов начин.

13 август 2015 г., кв. „Хиподрума”, двор на 51 СОУ „Елисавета Багряна”
  • „Потъването на Созопол” (2015, реж. Костадин Бонев.) Мъж на средна възраст пристига с десет бутилки водка в мрачния и дъждовен Созопол, където отсяда в стара, почти разпадаща се, семейна къща. Созопол потъва във вода, потъва и Чаво във водка. Спомените му препускат фрагментарно и не му дават покой. Единствено знае, че след десетата бутилка „нещо ще се случи”, но какво?
  • „Мечти” (реж. Камен Коларов) Съвременна адаптация по разказа „От любов към изкуството” на О’ Хенри. Филмът е парещо актуален и обговаря безперспективността, на която са обречени младите.

14 август 2015 г., природен парк Витоша, х. „Планинарска песен”
  • „Витоша” (реж.: Любомир Младенов) Документален филм за планината, разкрита чрез хората, които я обитават. Филм за пробуждането на гражданско общество в България. Филм за всеки, който има самочувствието на участник, а не на наблюдател, в света, който обитава.
  • „Малкият принц” (реж.: Филип Андреев) Емил-Едуард е бохем, щастлив, свободен, интелигентен, харесван от жените, той е образът, който Емил Митов си е измислил, за да се пренесе в реалност, в която не е самотен наркоман, без приятели и перспективи; в която е някой със славно минало и бъдеще.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: