» » » » Свободно кино: Тиха кражба

свободно кино тази земя е нашата земя

След като в края на Юни „Свободен център за свободни хора” стартира лятно кино под звездите с прожекцията на филма „Забраненото образование”, новото предложение е една лента еднакво позната, като „Тиха кражба” (Silent Theft) и „Тази земя е нашата земя - Битката за обществените блага”.

До 18-ти век обработваемата земя, пасищата, горите, минералните богатства и др. са били считани за обща собственост, докато в Англия не се заражда „Движение за заграждане” и кралят, аристокрацията и дребното дворянство присвояват земите от обществото, поставяйки ограда, заявявайки ексклузивното си право на частно ползване.

Документалният филм „Тази земя е нашата земя” проследява развитието на „културата на заграждане” от появата й до наши дни, и промяната в ценностите и в начина на общуване с другите.

Днес всички обществени взаимоотношения са подчинени на принципите на свободния пазар, на търговската стойност. Но за радост, в света се заражда ново мощно движение - движението за възстановяване на общата собственост. От споделянето на информация и култура до постепенни промени в местните икономики, множество групи в цял свят се самоорганизират, за да се отскубнат от пазарния модел.

Филмът „Тази земя е нашата земя” поднася изключително интересни факти, които неминуемо заинтригуват и пленяват, и показват света, какъвто сме го направили и какъвто го творим днес.

Заповядайте на свободно кино под звездите, при „Слончето” в Борисова градина в София, на 16 юли 2015 г., от 20:00 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: