» » Резултати от Анкетата и моят коментар

въпроси и отговори
Снимка: Skinny fiber results

Преди две седмици пуснах допитване с малка Анкета дали бихте искали да научавате за нови книги и филми в www.kolonkata.info. И макар анкетата да целеше отговор на въпроса „Да публикувам ли представянията на книги и филми, които получавам, или не?”, то по-ценни за мен се оказаха допълнителните коментари, които всеки желаещ можеше да остави. Реших, че е коректно, да дам отговор на всички, които ми писаха.

Преди това обаче, смятам за важно да ви споделя 3 неща:
  1. Колонката (уеб сайтът, Facebook и Google+ страниците, Twitter акаунтът, кореспонденцията по имейл с организатори и PR-и, отговорите на коментари от читатели, и всичко, което изникне) се прави само от един човек – от мен.
  2. Колонката няма външно финансиране, тя не печели нищо – нито за собственото си поддържане, нито за моето издържане.
  3. По образование съм психолог, не програмист.
Надявам се тези три момента да ви помогнат в по-точното разбиране на отговорите ми по-долу.

И така. Първото, заради което създадох анкетата - дали ще има представяния на филми и книги в www.kolonkata.info – НЕ, няма. Основното мнение е, че това не е съвместимо с идеята на сайта за представяне на събития, и би било излишно. Имам идея за рубрика извън уеб сайта, но за момента ще остане само идея.

На второ място, искам да благодаря на всички, които дадоха своето мнението. И отделно, да благодаря на всички, които ми дадоха окуражаващ коментар и подкрепа. Две читателки са оставили име, така че персонално към тях – вашите добри думи са искрици за мен, Ели Пенишева и Ани (дано съм разбрала правилно, че „Ани” е името на авторката на коментара, а не е било обръщение към мен:).

А ето и обобщено представяне на предложенията от останалите коментари:

Освен бутон на Google Calendar, под статиите да се добавя и линк с .ics файл за всички, които използват други календари.
Идеята е чудесна и откак я получих се опитвам да я реализирам. За съжаление обаче, единственият безплатен начин за това, е прекалено трудоемък и времеемък. За мен това е неоправдано усилие и с надежда отговорът ми да не ви оскърбява, поднасям съжалението си за липсата на .ics файл под статиите. (Запазвам го като едно на ум, може в следващ момент да стане възможно.)

Вместо синхронизиране с Google Calendar, да се разработи мобилно приложение, което играе ролята на личен календар, в който потребителите сами подреждат събитията, които са от интерес за тях.
Идеята за мобилно приложение не ми е чужда и ми е минавала през мисълта, но не съм я задържала за дълго, тъй като е финансово изискваща и към момента нямам възможност да я осъществя.

Да има възможност в Календара да се добавя само част от програмата на събитията, които протичат в повече от един ден.
Идейно предложение, което не е във възможностите ми да изпълня.

„Други градове” да е разделено по градовете.
След получаването на този коментар, отново върнах категория „Бургас”. По този начин, като отделни градове в Колонката можете да намерите София, Пловдив и Бургас. Нямам възможност да поддържам повече градове в отделни категории, затова категория „Други градове” остава и в нея влизат събития, подадени от населени места, различни от София, Пловдив и Бургас.

Споделянето на събитията през сайта е трудно и не е на един бутон разстояние.
Това беше изключително полезна подсказка за мен, тъй като от доста време не бях тествала функционирането на бутоните за споделяне под статиите (към фейсбук, гугъл плюс и туитър). В следствие на проверката установих, че фейсбук бутонът не работи. Така че, замених го с нов, и се надявам това да улеснява споделянето на статиите от сайта с приятелите ви във фейсбук.

В сайта не е налична опция за превод на друг език. Преди съществуваше възможност за автоматичен превод.
За известно време бях поставила бутон за превод на чужд език, но тази опция затрудняваше зареждането на сайта и го правеше по-бавен. Изправена пред дилема, предпочетох по-добрата скорост на зареждане (никой не обича бавни сайтове) пред опция, за която се съмнявах, че се използва от голям процент читатели.

Забраната за copy/paste на текстово съдържание не го предпазва от копиране, но затруднява читателите.
Разбира се, забраната за копиране на съдържанието в един сайт, не го предпазва от подобно действие, и все пак, големи сайтове поставят подобна забрана. Без да съм запозната с техните мотиви, за мен това е заявка, че собствениците на сайтовете не дават съгласието си съдържанието им да се копира (нали всеки твърди, че щом е в интернет, значи е общо, но не е точно така). Забелязах, че след тази забрана, при препубликуване на текст от Колонката се посочва кой е източникът, нещо, което по принцип се пропуска.

В заглавията на събитията да се изписва датата на провеждане.
Като цяло няма такава практика в сайтовете за събития. Една от моите причини да не го правя е, че заглавието става твърде дълго и заема повече редове, което води до промяна в естетиката на сайта, и поне за мен, го претрупва. Има дизайнерски решения в сайтовете за по-красиво допълване на дата до заглавието без тя да е част от него, но това е твърде над финансовия ми ресурс (да се надяваме само за сега).

В статиите да се поставя линк за директна и по-добра информация за събитията.
Всяка една статия в Колонката е написана лично от мен. Не публикувам прес съобщения или информация за събития, по начина, по който, съм ги получила. Винаги преработвам текстовете, добавям нещо лично, сверявам важните моменти от получената информация (има събития, за които, на принципа на копи-пейст, из нета се разпространява дата на тяхното провеждане, която всъщност не е вярна; някакъв нюх ми подсказва, че трябва да потърся повече и съм достигала до вярната дата; последният пример е фестивалът „Слънцето на Тодорка”, за който навсякъде беше разпространена миналогодишната дата с добавка 2015 г). Старая се да получавате възможно най-коректна и пълна информация. Не поставям линкове, защото се гордея с труда си, вярвам в него и харесвам статиите, които създавам. Целта ми е Колонката да доставя информация, а не да препраща към други сайтове.


Знам, че ще се повторя, но за мен беше изключително полезно да чуя гласа ви – благодаря ви много за споделеното мнение! Всеки един получен коментар ме накара да чувствам, да мисля, да търся възможности. Искам www.kolonkata.info да е по-добра, старая се аз да съм по-добра, за да го постигна.

Сърдечни поздрави,
Ани!


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: