» » » » Фотофабрика 2015 Програма

фотофабрика маргиналният човек
Снимка от "Маргиналният човек". Автор: Navesh Chitrakar

Международният фестивал за репортажна и художествена фотография „Фотофабрика” наближа със своето второ издание. Пет изложби, три фото работилници и кино форум влизат в програмата.

„Фотофабрика” издание 2015 ще се проведе от 9 септември до 29 октомври в София при следната програма:


„Маргиналният човек”, изложба
Те са различни. Гледаме ги с превъзходство, с пренебрежение или с презрение. Предпочитаме да не ги виждаме. Защото ни внушават срам, жал или вина. Сред тях има хора останали без работа, хора останали без дом, хора с дипломи и титли, изоставени самотници; има хора без образование, без здраве, без близки, без защита. Те са в сивата зона на ничията земя. В задния двор на Европа, Америка, Азия и Африка. Оставяме ги невидими и удобно незабележими. Те не са извън закона. Законът е извън тях. Запознайте се: Маргиналните хора.
 • 9 до 20 септември 2015 г. – Мостът на влюбените, с откриване на 9 септември от 20:00 ч. в One More Кино.
 • 21 септември до 18 октомври 2015 г. – ул. „Оборище”17.


фотофабрика различните аз
Снимка: Pierre Gonnord
„Различните Аз”, изложба
Роденият през 1963 г. Пиер Гонор е знакова фигура в света на съвременната фотография. Неговата самостоятелна изложба показва портрети на хора от ромски семейства в Севиля и персонажи от Венецианската лагуна, обитатели на индустриалното крайбрежие на Местре, „Старото гето” на Канареджо, скиталци, работници, бездомници, имигранти и самотници, срещнати по пътищата на Иберийския полуостров.
 • 16 септември до 18 октомври 2015 г. – Национална галерия – Двореца. Билети на касата на галерията.


фотофабрика непознатият друг
Снимка: Phelia Barouh
„Непознатият друт”, изложба, видеоинсталация, интервюта
Милиони страници в световната литература и хиляди документални кадри показват на човечеството войната и нейните жертви. Това не направи човечеството нито по-умно, нито по-мъдро. След две световни и стотици локални войни, днес отново се питаме готов ли се светът за трета световна война? Междувременно България започна да посреща хора-жертви на войната. Какво научаваме от тях? Какво научаваме за себе си? „Непознатият друг” е покана за размисъл, среща с обикновени хора, озовали се в необикновени ситуации.
 • 11 до 28 септември 2015 г. - Непознатото пространство (зад Модерен театър). Работно време: всеки ден от 14:00 до 20:00 ч.


фотофабрика изчезващи видове
Снимка:  Мария Милкова
„Изчезващи видове”, изложба
Те са изчезващи екземпляри от вида Човек. Може би се разминавате с тях всеки ден, но не подозирате за това. Може ли да си художник, а да си сляп? Да нямаш ръце, но да снимаш? Да преподаваш в рушащо училище, но да създаваш бъдеще? Може!
 • 24 септември до 23 октомври 2015 г. – Уникредит Студио на ул. „Княз Александър I” № 12. Работно време: понеделник - петък: 10:00 до 18:30 ч. / събота: 10:00 до 17:00 ч.


фотофабрика къде е моят дом
Снимка: Jindrich Streit
„Къде е моят дом?”, изложба
Проф. Индржих Щрайт (1946) е чешки фотограф и педагог, признат за един от най-значимите майстори на документалната фотография. През 1982 г., заради изложбата „Митингът” със снимки на тогавашния президент на страната, е арестуван и осъден на 10 месеца затвор, след което за дълго му е забранено да работи. Придобива световна известност, след като Анри Картие Бресон публикува негови снимки във френския вестник „Льо Монд”. След 1989 г. е реабилитиран, а от 2009 г. е професор в Академията на изкуствата, архитектурата и дизайна в Прага. Преподава в Института по творческа фотография към Силезийския Университет в Опава.Автор е на над 30 труда в областта на фотографията. Избран е за Доктор Хонорис кауза на Академията за изящни изкуства в Братислава.
 • 29 септември до 28 октомври 2015 г. – Чешки център.


Среща с Хосе Мариа Диас-Марото на тема „Как се прави музей на фотографията - Историята на една впечатляваща колекция”.
 • 17 септември 2015 г., 18:30 ч. – Национална галерия – Двореца. Вход свободен.

Среща с Пиер Гонор на тема „Феноменология на портрета”.
 • 17 септември 2015 г., 18:30 ч. – Национална галерия – Двореца. Вход свободен.

Среща с Индржих Щрайт на тема „Фотографията като социален документ”.
 • 28 септември 2015 г. – Чешки център.

Кино Фабрика „Непотребни истории от вчерашния ден”. Прожекции и разговор-дискусия със създатели на документални филми от преди и след 1989 г. Работна програма:
 • „Технология на злото 1984 – 1989” (реж. Марта Илиева, сц. Татяна Ваксбирг)
 • „Черната Хроника” (реж. Елдора Трайкова, сц. Димитър Дерелиев)
 • „Фермата” (реж. Малина Петрова, сц. Мария Желева)
 • „Дом № 8” (реж. и сц. Николай Волев, оп. Емил Христов)
 • „Стената” (реж. Искра Йосифова, сц. Еми Барух”
 • „Когато ни нападне империализмът” (реж. Мария Траянова, оп. Емил Христов)
 • „Дишай” (реж. и сц. Юрий Жиров)
 • „Като на кино” (реж. и сц. Юлий Стоянов)
 • 2 октомври 2015 г. - Чешки център.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: