» » » » » Европейска нощ на учените София 2015

нощ на учените 2015 софия

„Европейска нощ на учените” е събитие, което се провежда едновременно в около 300 града в Европа и по света. Отвеждаща в завладяващия свят на науката, Нощта е прелюбопитна за онези, които искат да разгадаят магията на живота и света.

„Европейска нощ на учените” през 2015 г. ще се проведе на 25 септември, петък. Основната програма ще протече в Национална галерия „Квадрат 500”, с паралелни събития в централната сграда на БАН, Национално музикално училище „Любомир Пипков”, Нов български университет и Vivacom Art Hall.


П Р О Г Р А М А

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ „КВАДРАТ 500”

Централно фоайе
 • 19:00 ч. - Официално откриване на „Европейска нощ на учените 2015”.
 • 19:30 ч. - Награждаване на победителите в конкурса за ученици и студенти „Науката в картини и слово”.
Презентации в Зала 19
 • 17:00 ч. – „Науката в картини и слово”. Финалистите в конкурса на НБУ за ученици и студенти „Науката в картини и слово” ще представят своите проекти и ще разкажат как виждат бъдещето си в разработката на иновативни научни проекти.
 • 18:30 ч. – „Иновационна лаборатория”. Как дигиталните технологии могат да ни помогнат в обучението по математика и чужди езици, за по-здравословно хранене или дори за развитие на социалните ни умения? Четирима млади екипа ще представят своите разработки за Иновационната лаборатория на „Самсунг”.
 • 19:30 ч. – „Земя 1.0: Археологическите тайни на София”. Презентация на д-р Тодор Чобанов, археолог, заместник-кмет „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, Столична община.
 • 21:00 ч. – „Земя 2.0: Космическото бъдеще на човечеството”. За космическото бъдеще на човечеството ще разкаже астрофизикът и главен редактор на сп. „BBC Знание”, д-р Владимир Божилов.
Изложби в Централно фоайе и Зала 19
 • Изложба „Кристалите през детските очи – източник на енергия”.
 • Постерна изложба с научно-приложни разработки и проекти на учени от БАН.
Демонстрации и Кабинети по любопитство – от 19:00 до 22:00 ч., на щандове в централно фоайе и на открито пред галерията
 • „Безжично електричество” - 20:00 ч., пред входа на галерията – Демонстрация на Транформатора на Тесла, създаден от химикът Христо Колев специално за Софийския фестивал на науката и за Европейската нощ на учените.
 • „Светлината в животинския свят” - Знаете ли защо светулките и планктонът светят? Дали наистина в рибата се съдържа фосфор? На тези и други въпроси за светлината в животинския свят ще ви отговорят  учените от Националния природонаучен музей при БАН.
 • „Светлините от полюс до полюс” - Какво представлява Северното сияние? А има ли Южно сияние? Кои са най-новите открития на българските полярници? Защо Северният полюс е пълен с народи, а на Антарктика никога не са мигрирали заселници? Отговорите ще дадат учените от Асоциацията на младите полярни изследователи в България.
 • „Зрение и оптометрия” – Вижте разликата между късогледство, далекогледство и астигматизъм. Ще научите за какво ни служат двете очи, как благодарение на тях се ориентираме в пространството, гледаме стереограми и 3D кино. Учените от СУ ще разкажат много любопитни факти за очите и зрението, и ще покажат уреди и приспособления, създадени за хора с толкова лошо зрение, че обикновените очила не им помагат.
 • „Дистанционни геоложки изследвания” - Запознайте се с GPRS  метода (георадарен метод) и приложението му за изучаване и опазването на околната среда. На най-активните присъстващи на демонстрацията ученици, Лабораторията по гемология към НБУ ще подари колекции от геоложки образци.
 • „Измервания и безопасност в телекомуникациите” - Научете повече за радиочестотния спектър, използван от системите за мобилни комуникации и средствата за неговото планиране, наблюдение и управление. Учените от НБУ ще ви покажат как да направите спектрален анализ с професионален измервателен уред и да научите кой мобилен оператор на какви честоти работи. Най-активните участници ще получат учебници по актуални теми в телекомуникациите и ваучери за безплатно посещение на семинари в НБУ.
 • „Адаптивна игра за предприемаческо обучение” - Искате да станете предприемач? Опитайте адаптивната игра, разработена от проф. Боян Бончев от СУ. Готови ли сте за лабиринта на предприемачеството?
 • Европейски щанд на учените.

* * *
НМУ „ЛЮБОМИР ПИПКОВ”

18:00 ч. – „Музика, физика и математика: Космически кръговрат” юбилеен концерт с електронна музика. Представя: Департамент „Музика”, Учебно-практическо и изследователско звено за компютърно музициране и компютърна звукообработка при Бакалавърски факултет на НБУ. С участието на: проф. д-р Симо Лазаров, гл. ас. д-р Росица Бечева, гл. ас. д-р. Стела Атанасова,доц. Димитър Василев, Белчо Христов, Розалина Касабова, Юли Анков, Мартин Андреев, Илиана Саласар, Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация” при НБУ с диригент доц. Георги Петков, визуализация – Мег Коновска.

* * *
БАН, ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ


* * *
НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ

13:00 ч., фоайе на ет. 1 и 2 на Корпус 1 – „Светът през погледа на учените” изложба със снимки на проф. А.Славински, доц.д-р Иван Богомилов, доц. д-р Ели Гурова и ас. д-р Филип Григоров.

* * *
VIVACOM ART HALL

19:00 ч. - Start It Smart: презентация за сферата на иновациите, дискусия, конкурс на млади изследователи и предприемачи, награждаване, коктейл.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: