събития на 6 септември
Снимка: Национален исторически музей, Зала 3

Събития на 6 Септември – Деня на Съединението на България – в София, Бургас и Пловдив. Програмата е с тенденция да се допълва.


С О Ф И Я
  • Концерт на вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Бобевски, на мястото на бившия Мавзолей, от 11:30 ч.
  • Тържествена церемония за 130 години от Съединението на България от 11:30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг. С участието на: Национална гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева.
  • Ден на отворените врати в Национален военноисторически музей, от 10:00 до 18:00 ч. За първи път ще бъдат показани оригинални знамена на Съединението - знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина; и трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван, заради статута на Областта. Само на 6 септември 2015 г. посетителите ще имат възможността да видят и личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.
  • Вход свободен в Национален исторически музей, от 9:30 до 18:00 ч. В Деня на съединението гостите на музей ще видят Панагюрското и Боровското съкровища, Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити, съдове и пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, които до преди месец бяха експонирани в Лувъра.
  • Празничен концерт в Район „Изгрев” от 18:30 ч., Открита сцена в градинката при КАТ. В програмата: фолклорни и поп изпълнения на професионални изпълнители и изпълнители от самодейните школи и читалищата на територията на Район „Изгрев”.


Б У Р Г А С
  • Изложба „Съкровища от старите ракли” в зала „Ал. Г. Коджакафалията”, КЦ „Морско казино”, работно време: от 10:30 до 20:30 ч. Вход свободен. Експозицията представя българското ювелирно изкуство в годините на Възраждането и накитите, като значим аксесоар в най-важните житейски етапи на обществото от 18 до 20 век. Колекцията съдържа уникални женски украшения, традиционни ежедневни облекла, сватбени и празнични носии, ризи, престилки, задна завеска, цървули, пояси и др.П Л О В Д И В
9:30 ч. - Старт на 40-тия Международен мемориален маратон „Съединение“ от площада на гр. Съединение с финал на пл. „Съединение” в Пловдив. Награждаване на победителите в 12:00 ч.

10:00 ч., катедрален храм „Света Богородица” - Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

11:00 ч., Паметник на Захари Стоянов - Поднасяне на венци и цветя.

11:30 ч., Паметна плоча на майор Райчо Николов - Поднасяне на венци и цветя.

12:30 ч., пл. „Стефан Стамболов” - Концерт на Духов оркестър Пловдив.

17:00 ч., пл. „Стефан Стамболов” - Празничен концерт по случай 130-та годишнина от Съединението на България и Празник на град Пловдив.

19:00 ч., пл. „Централен”, пред Военен клуб - Възстановка на събитията от 6 септември 1885 г. от комитет „Родолюбие”.

19:30 ч., Музей на Съединението - Откриване на национална изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции”.

20:30 ч., пл. „Съединение” - Тържествена заря-проверка.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: