» » » » » Жената днес в снимки

жената днес на 70 изложба

Най-старото списание в България „Жената днес” отбелязва своите 70 години. Родено година след идването на власт на Отечествения Фронт, списанието е трябвало да се казва „Отечественофронтовка”, но в последния момент го прекръстват на „Жената днес” и това се превръща в една от най-устойчивите марки на съвремието ни. Вижте историята на „Жената днес” в автентичния визуален разказ за живота на изданието през последните седем десетилетия, подреден в изложбата „Жената днес на 70”.

Сп. „Жената днес” излиза без прекъсване от октомври 1945 г. до ден-днешен. В своя пик през 60-те, 70-те и 80-те години се печата в смайващия тираж от 500 000 бройки на български и още 150 000 на руски, като само съзнателното ограничаване на тиража е причината той да не е 1 милион. За първия брой през октомври 1945 г. Борис Ангелушев рисува умилителна корица – работничка и селянка, поели дръзновено към светлото бъдеще. Тогава списанието обявява своята основна задача - „…да помогне на българската жена да бъде свободен и щастлив човек” – и точно тази линия поддържа през всичките 70 години на съществуването си.

Изложбата „Жената днес на 70” е хронологичен поглед върху живота на изданието и проследява как списанието преминава от наивистичния си идеологически период в години на зрялост и обосноваването си като истински социален фактор в едно тоталитарно общество.

Домакин на експозицията е Vivacom Art Hall. Фотографската изложба може да разгледате от 30 октомври до 8 ноември 2015 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: