» » » » Трeти Sofia Biting Docs фестивал

sofia biting docs 2015

Третото издание на Sofia Biting Docs - фестивалът за хапливи документални филми, организиран от „Позор” – се задава на хоризонта. С премиери на над десет провокативни документални филма и дискусии по „хапливи” теми, филмовото събитие ще протече в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център и Институт Сервантес.

От 12 до 18 октомври 2015 г. София ще бъде домакин на филмовия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs.

Началото ще бъде поставено с българо-канадската продукция „Зелена мечта” на режисьорката Мая Йоцова. Филмът противопоставя стерилното отношение към зелените площи в Канада, страната, в която режисьорката живее в момента, с детските ѝ спомени от поляните с диви цветя и високи сухи треви, разпръснати между жилищните квартали на родната ѝ София. Търсейки пътека между тези две реалности, „Зелена мечта” разсъждава върху мястото на природата в града.

Специално за фестивала в София ще пристигне Мигел Анхел Кано, който ще представи изложбата си „Лицата на Тибет” в Дом на киното и ще поговори със зрителите след премиерата на филма му „И все пак Тибет”.

Темата за здравословното хранене ще е една от водещите в третото издание на Sofia Biting Docs. „Захарен блус” на Андреа Цулкова е трагикомична и емоционална история, която започва от кухненската маса в къщата на Андреа и се разпростира из целия свят. Вдъхновяващ разказ, който помага на хиляди хора по света да обърнат внимание на продуктите, с които се хранят и на качествените храни, които често остават незабелязани сред лъскавите опаковки на полуфабрикатите. „Хранителни вериги” пък показва високата цена, която плащаме в човешки план, за да изглеждат супермаркетите толкова пълни, с изобилие от всевъзможни продукти.

В рамките на фестивала ще се проведе и световната премиера на филмовото изкушение за пътешественици „Открий отново Индия”. Четири раници, натъпкани с дрехи, фотоапарати, надежди и вълнение; кола, натоварена с оборудване, светлини и гориво - без да знаят накъде се отправят, нито какво ще срещнат по пътя си, героите слушат само вътрешния си глас и тръгват да прекосят от край до край необятната Индия.

Един от акцентите в програмата е и премиерата на „Банкси покрива Ню Йорк”. В 31 поредни дни, няколко квартала в Ню Йорк осъмват всеки ден с нов арт проект. Полицията много пъти се опитва да арестува извършителя за вандализъм, но той е неуловим като сянка. Всички знаят името му и изкуството му, но никой не го е виждал. Той е апокрифен британски уличен артист и светът го познава като Банкси.

Sofia Biting Docs се организира от „Позор” в партньорство с Чешки център - София и със съдействието на Американското посолство в София, Институт Сервантес и Посолството на Дания в София.

С медийното партньорство на cinefish.bg, peika.bg, stand.bg, kafene.bg, kolonkata.info, spisanie.to, mymir.bg, списание 360 и Момичетата от града.

Цена на билетите: 3 / 5 / 7 лв.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: