» » » » » Софийски международен литературен фестивал 2015

трети софийски международен литературен фестивал

Трети Софийски международен литературен фестивал ще се проведе в столицата през ноември и декември. Тазгодишното издание на най-голямото литературно събитие в България ще бъде посветено на литературата от Иберийския полуостров и ще срещне читателите с някои от най-нашумелите съвременни европейски писатели и книжни заглавия.

От 25 ноември до 13 декември 2015 г. в София ще се проведе ІІІ Софийски международен литературен фестивал. Форумът ще протече в две части:
 • От 25 ноември до 7 декември 2015 г. - Предварителна програма с представяния на поезия, дебюти, дискусии, музика, кино и изложби.
 • От 8 до 13 декември 2015 г.Основна програма с гостуване на над 50 писатели и поети от Испания, Португалия и България; срещи с илюстратори, дискусии, изложби, кино прожекции и богата детска програма.
12 са иберийските автори, поканени за участие в СМЛФ 2015. За литературното събитие в София от Испания и Португалия ще пристигнат:
 • Жорди Галсеран, познат в България с пет пиеси, а през 2010 г. режисьорът Явор Гърдев постави успешно най-известното произведение на каталонския драматург – „Методът Грьонхолм“ в Москва.
 • Майте Каранса - каталонска писателка на детска и юношеска литература, работи още като телевизионен сценарист и преподавател в университети в Барселона и Валенсия, има издадени над 40 заглавия на романи, разкази и поредици. Превеждана е на повече от 20 езика и е носител на 12 награди за литература, сред които най-престижните призове в Испания.
 • Мануел Ривас - най-превежданият, награждаван и световноизвестен галисийски писател. Стилът на Ривас, както в прозата му, така и в поезията, е магически, злободневен и завладяващ. Журналистическият му почерк го прави актуален дори когато описва минали събития.
 • Маркос Хиралт Торенте, един от водещите автори от своето поколение. През 1999 г. печели награда „Хералде“ за роман и е обявен за един от най-обещаващите писатели на Испания. Торенте е носител на наградата „Фурест и Рока“ и на международния приз „Рибера дел Дуеро“. Световният му триумф идва с получаването на престижната Национална награда за литература в Испания (2011), а също и с италианската „Стрега” през 2014 г., когато негови подгласници бяха българският писател Георги Господинов и финландската знаменитост Роса Ликсом.
 • Клара Санчес – авторката се нарежда сред най-значимите представители на съвременната испанска белетристика, с опит като университетски преподавател и журналист в печатни и електронни медии. В романите си анализира социални традиции и културни феномени. Произведенията й се издават в стотици хиляди екземпляри и са преведени в над 10 страни по света.
 • Лоренсо Силва, печели едновременно признанието на критиката и любовта на читателите. Романите му са едни от най-четените в Испания днес, а някои от тях са и екранизирани. Изключителната популярност дължи на полицейската серия от 8 романа за Рубен Бевилакуа. Два от тях му донасят най-големите литературни награди на Испания.
 • Жозе Родригеш душ Сантуш – португалският писател има 13 романа, отпечатани в над 3 милиона екземпляра по света. Той е водещ на вечерните новини в португалската обществена телевизия. Бил е международен репортер, работил е за BBC и е отразявал войните в едни от най-напрегнатите райони по света. Жозе Родригеш душ Сантуш е награждаван три пъти за журналистическата си работа от CNN и има две награди от португалския Пресклуб.
 • Хосе Карлос Сомоса е лекар по образование, специализирал психиатрия. Непредсказуем и екстравагантен като творец, той разиграва свободно паралелни сюжети, философски текстове, лингвистични загадки и мистериозни убийства.
 • Хосе Луис Гарсия Мартин - испански поет, специалист по творчеството на Фернандо Песоа. Преподава в Университета на Овиедо и е главен редактор е на „Кларин. Списание за нова литература“. Съставител на различни антологии за съвременната испанска поезия, автор на многобройни студии върху испанската литература.
 • Андрес Барба, един от най-известните млади испански романисти. Дебютът му през 1997 г. му носи наградата „Рамон Сендер”. Същинското признание обаче получава с втората си книга, когато става финалист на престижната награда за роман „Ералде” (2001). Често награждаван автор, творчеството на Барба е преведено на осем езика.
 • Унай Елориага - баски писател, все още слабо познат на българските читатели. Първият си роман издава през 2001 г. и с него печели испанската Национална награда за литература през 2002 г. Така той става вторият автор, пишещ на баски език, носител на тази награда след Бернандо Ачага. Сътрудник в много медии, публикува три романа, канен е като лектор в различни университети в Европа. Книгите му са преведени на десет езика.
 • Педро Ейраш, който ще изнесе лекция за португалската литература. Той е преподавател в университета в Порто и изследовател в полето на сравнителното литературознание. Има няколко издадени романа, театрални пиеси и есета. Негови книги са превеждани, а пиесите му се играят на различни места по света.
За пръв път в рамките на Софийски международен литературен фестивал ще бъде организиран и конкурс за млади автори (до 35-годишна възраст) за проза, поезия, есе, илюстрация и фотография, на тема „Дуенде, безпокойство, кеф”. Жури в състав: Марин Бодаков, Силвия Чолева, Камелия Спасова (поети) и художникът Кирил Златков, ще избере 9 автора и 6 визуални произведения, които ще бъдат представени на 25 ноември 2015 г. в Национален дворец на културата, като близо 50 избрани произведения от конкурса ще бъдат поместени в електронното издание на фестивала.

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: