» » » » Преживени акварели

изложба сава цоновски акварели
Автор: Сава Цоновски

Нарисувани майсторски, с много усет и умереност, са акварелите на 90-годишния художник Сава Цоновски. Носещи чувство на уют и хармония, картините му са много лични, преживени, и сякаш всяка една от тях е предназначена за точно определен човек. Заповядайте на откриването на акварелната Изложба по повод достолепния юбилей на автора.

Сава Цоновски е индивидуалист, който нарушава правилата за рисуване на акварел и по този начин творчеството му е лишено от стерилитет, но наситено с дух и магия. През 1955 г. художникът завършва Художествената академия в класа на проф. Илия Петров, чието влияние се долавя в картините му. Дълги години работи като военен художник и използва различни техники, но негова любов остава акварелът. Затова и повече от 60 години Сава Цоновски рисува с тази своенравна и капризна техника, но с такава лекота, че картините му носят усещане за рисунък „на един дъх”, с лекия замах на четката.

Основни теми в творчество на художника са природата и селото. Картините му са реалистични и живи – ето, усещаш повея на вятъра в клоните на дърветата, чуваш птиците в далечината, леко-леко преминаваш от един сезон в друг. Тук усещаш аромата на цъфналите пролетни дървета. Там улавяш цветовете на есента. А после, сгушената в снега къща, пробужда детски спомен за топлина и уют и в най-студената зима.

Преживейте акварелите на Сава Цоновски от 12 до 26 ноември 2015 г., в столичната галерия „Абсент”.

Официалното откриване ще се състои на 12 ноември, от 18:00 ч.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: