филм урок в надпревара за награда лукс

Всяка година Европейският парламент присъжда награда ЛУКС (LUX Film Prize) на един от три филма, избрани финалисти, продукции на страни членки на ЕС. В тазгодишната финална селекция, заедно с копродукциите „Медитеранеа” и „Мустанг”, за наградата се състезава и българският филм „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Вижте къде и кога ще се проведат безплатните прожекции на „Урок” в страната.

През Ноември и Декември 2015 г., в Стара Загора, Враца, Видин, Пловдив, Русе и София, при вход свободен и на голям екран, ще бъде показан филмът „Урок” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов.
  • Стара Загора - 10 ноември, от 18:30 ч., РБ „Захарий Княжевски”.
  • Враца - 13 ноември, от 19:00 ч., Кино „Метропол”.
  • Видин - 17 ноември, от 14:00 ч., Държавен куклен театър.
  • Пловдив - 17 и 18 ноември, от 19:00 ч., Дом на културата „Борис Христов”.
  • Русе - 20 ноември, от 19:30 ч., Канев център.
Прожекцията в София ще бъде част от традиционните филмови дни ЛУКС в Дом на киното, от 8 до 11 декември 2015 г., когато зрителите ще могат да видят трите филма финалисти:
  • 8 декември - „Медитеранеа” (Mediterranea, реж. Джонас Карпиняно. Италия/САЩ/Германия/Франция/Катар) Лентата разглежда деликатния и наболял проблем за прекосяващите Средиземноморието имигранти, които търсят убежище и свобода. „Медитеранеа” попада точно в сърцето на най-голямата криза и разглежда имиграцията през очите на двама мъже от Буркина Фасо в тяхното пътуване към Италия.
  • 10 декември – „Мустанг” (Mustang, реж. Денис Гамзе Ергювен. Франция/Германия/Турция/Катар) Дениз Гамзе Ергювен представя „престъплението” на млади момичета от едно общество, което все още е под контрола на мъже, прекланящи се пред религиозните и местни традиции. Пет сестри в невръстна възраст са затворени в семейството си, заради свобода в поведението си, което се тълкува като нечувана дързост в една консервативна патриархална среда.
  • 11 декември - „Урок” (Реж. Кристина Грозева и Петър Вълчанов. България/Гърция) Грозева и Вълчанов обръщат своя поглед към училищната среда, представяйки моралните дилеми и сблъсъка с тежките икономически затруднения. Филмът преподава уроци за добро и зло от историята и живота. В „Урок” млада учителка от малък град в България се старае да бъде честна и справедлива и да покаже на учениците си верния път, но дали тя ще остане на него, изнудвана от кредитни мошеници?
Начален час на прожекциите в София – 19:00 ч.

Носителят на награда ЛУКС за 2015 г. ще бъде обявен на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург на 25 ноември 2015 г.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: