» » » » Sofia MENAR 2016 и жените режисьори

софия менар sofia menar

Един от любимите фестивали в столицата - Sofia MENAR / „София Менар” за кино от Близкия изток и Северна Африка, стартира съвсем в началото на новата година. Осмото издание на кино фестивала ще представи над 50 премиерни заглавия, акцент е творчеството на жените режисьори от региона.

Sofia MENAR 2016 ще протече от 14 до 31 януари в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център, Институт Сервантес и Къща музей „Панчо Владигеров” в София.

Традиционно фестивалната селекция включва игрални, документални и късометражни филми, както и любимата на българските зрители програма „Керван сарай” с филми за пътешествия из всички краища на света.

В „София Менар 2016” за първи път на български екран ще се завърти „Окоп 143” на Наргис Абяр, който проследява страданията на майка, чийто син е изчезнал по време на ирано-иракската война. Лентата е отличена с наградата на публиката и с наградата за най-добра актриса от престижния фестивал в Техеран.

Две от звездите на хитовата комедия „Амрика” - Нисрин Фаур и Шериен Дабис – ще видим в режисьорския дебют на палестинката Суха Араф „Вила Тума”. Историята проследява живота на три изискани неомъжени сестри, чието ежедневие се нарушава, когато дъщерята на брат им идва, за да заживее с тях.
Голямата звезда на иранското кино Ники Карими застава зад камерата за поредния си режисьорски проект „Нощна смяна”, в който пренебрегвана съпруга разкрива паралелния живот на своя любим.

Най-гледаният марокански филм „Оркестърът на слепите” също е част от Sofia MENAR. Носител на множество призове от международни форуми, филмът забавлява с историята на самодеен оркестър от музиканти, които понякога се правят на слепи, за да ги канят на женски забави в консервативни марокански семейства, където получават солидно заплащане.

И още във фестивалната програма: „Три риби” на Хамид Реза Горбани; бахрейнският „Дървото на сънищата”, турският „Душата на прахоляка”, ливанският „Без него” и мащабният киргизки исторически епос „Курманджан Датка – Алайската царица”.


Филмовото събитие се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на НДР Алжир, Посолството на ИР Иран, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София, Институт Сервантес – София и Гьоте институт – София.

С медийното партньорство на BiT (Bulgarian International Television), cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.me, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, momichetataotgrada.com, rivva.info, списание 360 и списание Travel & Extreme Explorer.«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: