» » » » Концерт на Якуб Пустина и български оперни певци

оперен концерт на якуб пустина
Снимка: Якуб Пустина

Посветен на 135 години от тържественото откриване на Народния театър в Прага и 125 години българска оперна традиция и чешките музиканти в нея, в края на февруари в София ще се състои съвместен Концерт с участието на чешкия оперен певец Якуб Пустина и български певци от класа на оперната прима Дарина Такова. Входът е свободен.

Тенорът Якуб Пустина е роден в Ждяр над Сазавоу. Завършва Майсторския вокален курс на Петър Дворски. Печели първа награда на певческия конкурс „Антонин Дворжак” в Карлови Вари, първо място в Международния певчески конкурс „Имрих Годин”, второ място в Международния певчески конкурс „М. С. Търнавски” и е абсолютен победител в конкурса „Pražský pěvec” (Пражки певец). Пее редом с Петър Дворски, Хосе Кура, Ева Урбанова. През 2007 г. дебютира на сцената на Държавната опера в Кошице. От 2011 г. има редовни изяви в Народния театър в Прага и Словашкия народен театър в Братислава. Днес усъвършенства пеенето си с помощта на тенора Петър Дворски и се нарежда сред едни от най-изявени вокални таланти.

По повод 125 години българска оперна традиция, в началото на която са чешките музиканти, Якуб Пустина пристига в България за концерт заедно с Йоанна Кадийска, Румяна Костова, Сребрина Минева и Стефан Димитров - певци от майсторския клас на оперната прима Дарина Такова.

Концертът се организира от Чешки център в София и ще се състои на 25 февруари 2016 г., от 18:00 ч., в залата на Центъра.

Водещ на събитието ще бъде д-р Магдалена Манолова.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: