» » » » Оригиналът на Самарско знаме и безплатен вход в НВИМ

оригиналното самарско знаме във военния музей
Снимка: btvnovinite.bg

Традиционно на 3 Март Националният военноисторически музей обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиции, както и за временните си изложби. Посетителите тази година ще имат и уникалната възможност да видят, експонирана само за този ден, най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме.

На 3 март 2016 г., НВИМ кани родолюбивите българи да споделят празника за Освобождението на България в наситената с героизъм и славна памет атмосфера на музея.

Със свободен достъп през целия ден ще бъдат временните изложби, външната експозиция и постоянната хронологична експозиция, в която са представени над 150 експоната, свидетели на Руско-турската война и на героизма на българските опълченци, сред които: лодката на ген. Драгомиров, отличия на спасителя на Самарското знаме Никола Корчев; масата, на която е подписано Одринското примирие; походното котле на Бранислав Велешки, на което е отбелязан бойният път на Българското опълчение; сухар от войната; оригинални картини на именити художници, пресъздаващи някои от най-славните сражения при Шипка, Шейново и Гривица; и много други.

Честит да е празникът, далеч от злободневие и с признателност в сърцата и душите!

«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: