» » » » Един бурен живот

един бурен живот безплатно в младежкия театър
Снимка: Организаторите

Един бурен животпо дневника на Ети Хилесум е гостуваща постановка на Жан-Клод Фал. В единствено представление в София спектакълът ще развълнува публиката с историята на Естер „Ети” Хилесум, която се преобразява от любовта с мъжете и от световните събития, за да се превърне в едно изключително свободно същество.

На 14 април 2016 г., от 19:00 ч., на сцената на Младежки театър „Николай Бинев” в София, Жан-Клод Фал ще постави пиесата „Един бурен живот” по романа на Ети Хилесум, в чийто образ ще се превъплъти актрисата Роксан Борня.

Естер „Ети” Хилесум работи повече от година в транзитния концентрационен лагер Вестерборк като социална работничка на доброволни начала и помага на еврейски бежанци. Депортирана е като анонимна с родителите и един от братята й. На 7 септември 1943 г. е качена на конвой заедно с още 987 души и загива в Аушвиц на 30 ноември 1943 г., на 29 годишна възраст. Оставя след себе си 11 тетрадки, подвързани със спирала, които поверява на приятелка, както и стотици писма, които, 40 години след смъртта й, са събрани в книгата „Един бурен живот”.

В едноименната пиеса героинята извървява пътя на една чувствена и модерна жена, която се преобразява от любовта с мъжете и от световните събития, за да се превърне в едно изключително свободно същество. Вътрешният огън на тази млада холандска еврейка, която решава да „помогне на Господ” сред ада на концентрационните лагери, свети и днес като емблема на свободата и добротата, обитаващи онези, които се осмеляват да кажат, „да” на живота, какъвто и да е той, да кажат „да” независимо от всичко.

Театралната постановка „Един бурен живот” е на френски със субтитри на български език.

Вход с безплатни билети от рецепцията на Френския институт в София.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: