» » » » » София е малката Барселона в Деня на книгата

празник на книгата пред ндк
Снимка: bookstyle net

На 23 Април, по стара испанска традиция, се чества смъртта на двама от най-великите писатели на всички времена - Сервантес и Шекспир. Тогава „Ла Рамба” – главният булевард на Барселона – се изпълва с търговци на рози и книги, защото според обичая, мъжете подаряват на любимите си цвете като символ на красотата, а техните любими им връщат жеста с книга като символ на вечността. На 23 април 2016 г. духът на „Ла Рамба” в Барселона ще се пренесе в София за празник на слово и цвят в Световния ден на книгата.

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 Април за Световен ден на книгата и авторското право. На тази дата пространството пред НДК в София ще се превърне в една малка „Ла Рамбла” с книжни щандове на 14 родни издателства по терасите на Националния дворец на културата. Събитието ще бъде оцветено музикално с изпълнения на откритата сцена.

През 2016 г. международната литературна общественост отбелязва и 400 години от смъртта на Мигел де Сервантес (1547-1616) и от смъртта на Уилям Шекспир (1564-1616).

По този повод, на 23 април 2016 г., паметта на Сервантес ще бъде почетена с продължително четене на романа „Дон Кихот де ла Манча”, от 10:00 до 15:00 ч., в Институт Сервантес. Предварително записване за участие на имейл: bibsof@cervantes.es

В същия ден, от 19:00 ч., в литературен клуб „Перото”, ще бъде представен новият превод на Шекспировите сонети от Кирил Кадийски. Шекспировото слово ще прозвучи в прочит на изтъкнати български творци и общественици.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: