» » » » Три филма преди един концерт

филми и концерт на ива битова

Преди знаменателния концерт на Ива Битова в София, Чешки център кани публиката на три кино вечери с филми с участието на известната чешка изпълнителка. Прожекциите са с вход свободен, след всяка ще бъде разигравана томбола за двойна покана за концерта на 26 май.


П Р О Г Р А М А
три филма с участието на Ива Битова

10 май 2016 г., 18:00 ч., Чешки център - „Словацка сюита” (Реж. Иржи Шиндар. Участват: Оркестър на Ходонин, Ива Битова, Душан Холи, Musica Folklorica, Цимбалите на Петър Мичка, група „Lesní zvěř” и др.)
За първи път филмов вариант на симфонията „Словацка сюита” на Витезслав Новак е разработен през 1966 г. от режисьора Куба Юричек. Именно черно-белият и леко патетичен подход в средата на Хорнацкия регион, предлага поглед към ценностите, изповядвани от местното население, запазили се в реалността дори в началото на третото хилядолетие. Филмът на Иржи Шиндар е картинен колаж, в който импресионистичното разбиране на Новак, пречупено през днешния поглед, получава ново измерение.

18 май 2016 г., 18:00 ч., Чешки център - „Балада за бандита” (1979 г., мюзикъл. Реж. Владимир Сис. Участват: Ива Битова и Мирослав Донутил.)
Филмът е на границата между приказка, балада и мюзикъл, и едновременно с това е вдъхновен от романа на Иван Олбрахт „Никола Шухай, разбойникът”. Това е стилизирана версия на театрално представление, реализирано в природата. 

25 май 2016 г., 18:00 ч., Чешки център – „Тайни” (2007, 95 мин., комедия. Реж. Алице Нелис.)
Юлия е жена, която на пръв поглед има всичко - привлекателен, мотивиран съпруг, добре развиваща се дъщеря тинейджърка, не толкова трудната работа на преводач, който не превежда за пари, а за удоволствие, мечтан дом... Но Юлия има и тайна, която с времето се превръща в бомба със закъснител...


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: