» » » » » Нощ на литературата 2016 София

нощ на литературата 2016 софия

За пета поредна година България се присъединява към международната инициатива за популяризиране на съвременната европейска преводна литература „Нощ на литературата”. В 13 обявени локации в София, познати лица ще четат откъси от 15 подбрани книги.

Нощ на литературата 2016” ще се проведе на 11 май, от 18:00 до 22:00 ч.
Събитието протича с четене на един откъс на всеки половин час, във всяко читателско гнездо. Посетителите обикалят литературните локации, чуват различни произведения от европейската литература, преведени на български език, и събират печати от „читателските гнезда”.

В края на „Нощ на литература”, в 21:30 ч., в СОХО, всички получили поне пет печата ще участват в томбола с награда някоя от четените книги.

Местата и книги в „Нощ на литературата 2016” в София:

BANDHOUSE – „Други любовни истории” Лучан Дан Теодорович. Чете: Гергина Дворецка.
„Други любовни истории” е изграден в 11 части, които са едновременно самостоятелни елементи и част от едно повествование, чийто център е една провалена любов. Този провал се разгръща на няколко нива, като всяка „история” добавя нов нюанс, за да се оформи цялостна картина, а двамата главни герои - журналист и съпругата му, преминават от една част в друга.

BARISTA COFFEE AND MORE – „Куклата на кокошка” Афонсо Круш. Чете: Василия Дребова.
Австрийският художник Оскар Кокошка поръчва да му изработят кукла с ръста и образа на Алма Малер, след като любовната им връзка приключва. Куклата е свързващото звено между героите: неуспелият писател Матиаш Попа, собственикът на магазина за птици Бонифас Вогел, еврейското момче Исаак Дрезнер, което се крие в мазето на този магазин в разгара на Втората световна война, богаташът Зигмунд Варга, който претегля човешката душа, измервайки грехове с кантар... Това е книга с притчи, афоризми и метафори за приятелството, любовта, обсебването, разочарованието и разминаванията.

ЧАЙ ВЪВ ФАБРИКАТА – „Останете с нас” Марек Шинделка. Чете: Венцислав Благоев.
„Останете с нас” на Марек Шинделка е сред най-доброто, написано на чешки в последните години. На пръв поглед разказите са истории от обикновения живот, от реалността, но във всеки от тях витае нещо повече. Фантазията на автора не признава граници, а иронията му е в добрите чешки традиции и преобръща баналните ни представи за света.

ДОМ НА КИНОТО – „Гарантирано удоволствие” Зилке Хаслер. Четат: Гинка Станчева, Емилия Радева, Жоржета Чакърова.
Инге, Гертрауд и Клара, всяка над 70 години, са впечатляващо дамско трио. Във фитнес центъра те тормозят уморените си стави и си спомнят за времето, когато телата им са изпитвали удоволствие, при това от всичко. Бъдещето вече е обозримо. Любовта и сексът са останали в миналото. Трябва ли обаче за еротичните копнежи да се говори само в минало свършено време? Така трите дами един ден решават да направят нещо щуро – може би за последен път. Основават публичен дом, в който жени на възраст да предлагат любовни развлечения, с гарантирано удоволствие.

ЙОГА И ПРИЯТЕЛИ – „При кучетата” Хеле Хеле. Чете: Анна Ангелова.
Млада жена е слязла от автобуса посред нищото, без да знае къде се намира и какво има намерение да прави там. Тя просто седи там, без да знае от какво е побягнала. Заживява при непознати, които не й задават въпроси, а я приемат като приятел, без да искат нищо от нея. Обикновени хора, чийто живот е привидно прост и лесен. Тя също не им задава въпроси, прекалено заета със собствените си терзания. Постепенно обаче читателят е принуден да вземе страна и да даде оценката си докъде вредите, които причиняваме на другите, могат да бъдат оправдани.

КЛУБ НА ПЪТЕШЕСТВЕНИКА – „Чернооката блондинка” Бенджамин Блак. Чете: Станимир Гъмов.
„Беше от онези летни вторнишки следобеди, когато се питаш дали земята не е престанала да се върти.” Така започва новият роман с главен герой Филип Марлоу – да, онзи Филип Марлоу. Следвайки стила на Реймънд Чандлър, Бенджамин Блак съживява героя му Филип Марлоу за нови приключения по жестоките улици на Бей Сити, Калифорния. Началото на 50-те години е, Марлоу е изнервен и самотен, а бизнесът не върви. И тогава се появява нов клиент: красива и скъпо облечена блондинка, която иска Марлоу да открие бившия й любовник. Скоро детективът разбира, че изчезването на мъжа е само началото на ред странни инциденти, и неусетно се оказва в конфликт с едно от най-богатите и безскрупулни семейства в Бей Сити.

МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ – „Във времена на гаснещата светлина” Ойген Руге. Чете: Веселин Мезеклиев.
Бабата и дядото все още са убедени привърженици на комунизма, когато от емиграция в Мексико се връщат в Германия, за да изграждат новата социалистическа държава. Синът им пък се връща от СССР: женен за рускиня, освободен от сталински лагер, но все пак с вярата, че животът може да започне отначало. Внукът е принуден да живее в реалния социализъм, какъвто му го поднасят предните поколения, но този свят му става все по-тесен и той решава да си дири късмета на Запад, и то точно в деня, когато роднини, приятели и партийни другари са се събрали да отпразнуват 90-ия рожден ден на патриарха на семейството. Няколко години по-късно, десетилетие след знаменателната 1989-а, от фамилията са останали само отломки, които никога повече няма да образуват едно цяло.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ” – „Дракони в порутения замък” Тери Пратчет. Чете: Славин Славчев.
Сборникът „Дракони в Порутения замък” включва 14 иcтopии oт ранното творчество на нeнaдминaтия paзказвaч. В тях Пратчет организира за читателите пътyвaнe във времето и срещи с костенурки, чyдoвищa, Дядо Коледа и всевъзмoжни зaбaвни образи, залагайки на типичния си стил и чувство за хумор.

ORSETTI PASTICCERIA – „Пражкото гробище” Умберто Еко. Четат: Анна Мария Петрова-Гюзелева, Ицхак Финци.
Исторически роман от Умберто Еко, превърнал се в бестселър още с излизането си на книжния пазар, след което незабавно предизвиква скандал с обвинения в зле прикрит антисемитизъм към автора. Според автора единствено само главният герой на произведението е измислен като събирателен образ на века – нотариусът Симоне Симонини, който фабрикува фалшиви досиета през ХІХ век. Той произвежда, купува и продава компромати на тайните служби на Франция, Прусия и Русия. Книгата свързва в една мъчно доловима и проследима сюжетна нишка много исторически събития, като аферата Драйфус, Парижката комуна, Рисорджименто, войни, революции, заговори, интриги и покушения, залели основно Европа през втората половина на XIX и първата половина на XX век.

ROCA EXPO BATH SOFIA – „Дар за бурята” Долорес Редондо. Чете: Ралица Ковачева-Бежан.
Изминал е само месец от приключването на втория случай, при който инспектор Амая Саласар успява да си върне отвлечения син и да задържи сериен убиец. Животът като че ли се връща в нормалното си русло, но Амая чувства, че опасността не е отминала. И отново се оказва права. В полицията постъпват сведения за подозрителната ненадейна смърт на новородено момиченце в малкото селце Елисондо, край брега на река Бастан: изникват съмнения, че бебето е било удушено, бащата прави опит да открадне трупа, а прабабата свързва трагичното събитие с древна местна легенда за злия демон Ингума, дошъл да вземе поредната си жертва. Разследването на разигралите се светкавично събития ще доведе Амая и нейния екип до разкриването на редица подобни престъпления от миналото в същата долина. Постепенно нестандартният полицай Амая Саласар ще подреди сложния пъзел от няколко привидно несвързани помежду си случаи и ще стигне до истинския източник на зловещите събития в долината на река Бастан.

СКЛАДА – „Последните ръкописи” Славе Гьоргьо Димоски. Четат: Гьорги Георгиев – Антика, Игор Дамянов.
Славе Гьоргьо Димоски е един от най-ярките и оригинални съвременни македонски поети. Неговата поезия е дълбока, метафизична, медитативна, енигматична, драматична, провокативна, изненадваща. „Последните ръкописи” включва най-доброто и характерното от поезията му, от различни книги и етапи в творчеството на поета, като го представя максимално цялостно, акцентирайки на многообразието, както на теми, идеи, послания и състояния, така и на неговите търсения и експерименти относно градежа на формата на стиха.

SOHO – „Когато изпратим деня” Пиер Мейлак / „Невидима ръка. Избрани стихове” Адам Загаевски / „Диктати” Левенте Кирай. Четат: Любомир Ковачев, Маргарита Хлебарова, Стефан Спасов, Иван Налбантов.

СУПА БАР – „Зовът на кукувицата” Робърт Галбрейт. Чете: Ива панева.
Когато супермодел с купища проблеми пада от заснежения балкон на своя апартамент в Мейфеър, богаташкият център на Лондон, всички решават, че става дума за самоубийство. Само брат ѝ не е убеден в това и се обръща към частния детектив Корморан Страйк с молба да разследва случая. Страйк е ветеран от войната, травмиран, както физически, така и психически, а животът му в момента е пълен безпорядък. Това разследване му хвърля спасителен финансов пояс, но цената, която плаща в личен план, е твърде висока: колкото повече дълбае в сложния свят на младия модел, толкова повече се сгъстяват тъмните краски около него и ужасни опасности го дебнат отвсякъде...


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: