» » » » След падането / Боряна Росса

след падането на боряна росса

След падането е оригинален колаж от авторски възстановки на откъси от избрани филми от социалистическото и пост-социалистическото кино на СССР, Русия, България и Чехословакия. На два големи екрана образите на „различните” и „нормалните” герои преминават през ерите на суинга и рока, сексуалната революция, смяната на политическите режими, социалистическата „утопия”, падането на Берлинската стена и научния напредък. Многоканалната авторска видео инсталация на Боряна Росса вече е в София.

Плод на петгодишен труд, „След падането” изследва начина на представяне на пола в киното спрямо изискването на времето, разкрепостеността, стереотипите, преодоляването или подчинението на обществените нагласи. Автор на видео инсталацията е Боряна Росса - интердисциплинарен творец, работещ в областта на електронните изкуства, киното, видеото, пърформанса и фотографията – която въвлича в проекта актьори, живеещи в САЩ, чужди на културния и политическия контекст на оригиналните филми. Целта е да се провери актуалността на дилемите на филмовия образ, поставен в друго време и място.

Пресъздадени в „След падането” са забележителни бунтарски образи от филми като „Понеделник сутрин” (1967, реж. Ирина Акташева и Христо Писков), „Маргаритки” (1968, Вера Хитилова), „Стиляги” (2008, Валерий Тодоровски), „Сърп и чук” (1994) и „Мисия Лондон” (2010).

Изложбата е съпътствана от серия документални интервюта със създатели на филмите или пишещи за тях, сред които: Ирина Акташева и Христо Писков, Иван Андонов, Геновева Димитрова, Илка Зафирова, Георги Мишев, Доротея Тончева.

Куратор на проекта е Вера Млечевска. Видео инсталацията може да бъде видяна до 3 юли 2016 г., във Vivacom Art Hall.

В рамките на събитието, на 30 юни 2016 г., четвъртък, от 18:00 ч., ще се проведе тематична дискусия за представянето на пола в киното с участието на сценаристи, актьори, режисьори и представители на творческите и академичните среди.

Вход свободен.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: