» » » » Блок Документално Кино

блок документално кино програма
Кадър от „Кеймбридж”

„Блок кино” с 10 прожекции на открито в 10 квартала на София придаде филмов акцент на културната програма на столицата през юли и август. През септември с четири прожекции на български документални филми, Блок Документално Киноще гостува на четири софийски парка.

На 1, 7, 8 и 9 септември 2016 г., „Блок Документално Кино” ще превърне парк „Заимов”, Борисова градина, Южен парк и парка в „Младост-3” в кино салони на открито. Началният час на прожекциите е 20:30 ч., входът е свободен.


П Р О Г Р А М А

1 септември 2016 г., парк „Заимов” – „КЕЙМБРИДЖ” (България, 2015, 64 мин.. Реж.: Елдора Трайкова)
Долни Цибър е голямо село в Северозападна България – най-бедният регион на Европейския съюз. 99% от населението тук са цигани. Заради стремежа на местните хора към образование, медиите иронично са нарекли селото „ромския Кеймбридж”. Филмът проследява ежедневието в Долни Цибър в продължение на една година.

7 септември 2016 г., Борисова Градина – „ЖИВОТЪТ Е ПРЕКРАСЕН, НАЛИ?” (България, 2001 г., 68 мин. Реж.: Светослав Драганов)
22-годишният Александър Иванчев е едно от седемте деца на Юлия. До 14-тата си година не е ходил на училище, защото се е грижил за тримата си по-малки братя. Получава образование в дом за сираци, където развива интерес към фризьорската професия. Филмът представя ретроспективно живота на Александър през подготовката за явяването му на поредния Международен конкурс по фризьорство в София.

8 септември 2016 г., Южен парк – „ДЪЛГИЯТ ПЪТ КЪМ ДОМА” (България-Италия, 2014 г., 70 мин. Реж.: Боряна Пунчева)
През 1993 г., още бебе, Илия е оставен от майка си за международно осиновяване в едно сиропиталище. Сцената на раздялата е запечатана в архивен кинорепортаж. 20 години по-късно младият френски гражданин идва в България, за да се срещне с биологичната си майка и своите 7 братя и сестри... Филмът поставя въпроси и за съдбата на Бранимира-Брани, Джон-Петко, Натали-Данка и Дозеф- Боян, Мария и Диян, които са осиновени в чужбина през последните години пред очите на филмовия екип и пред обектива на камерата. Днес България е единствената страна членка на ЕС, донор на деца за осиновяване в чужбина.

9 септември 2016 г., парк в „Младост-3”
  • „КМЕТЪТ” (България, 2009 г., 56 мин. Реж.: Адела Пеева, Антоний Дончев) Филм за инж. Иван Иванов, най-продължително управлявалия кмет на София, от 1934 до 1944 г. На него столичани дължат водата от Рила и построяването на язовир „Искър”, водноелектрическите централи „Пасарел” и „Кокаляне”, езерото в Панчарево, Бръшлянската напоителна система в Северна България. Инж. Иван Иванов е инициатор на първия градоустройствен план на столицата, част от който са сградите на Народната банка, Съдебната палата, Министерството на вътрешните работи и Телефонната палата, както и създаването на „Голяма София“ с присъединяването на околните села…
  • „ПОЕМА ЗА ХЛЕБАРКИТЕ” (Реж. Елдора Трайкова) Новопостроеният жилищен комплекс „Младост” е определен да подслони най-младите български семейства, предимно в боксониери и двустайни апартаменти с идентични изложения и квадратури. Течове, падащи мазилки и екзотични насекоми предизвикват ужас у жителите, настаняващи се в един от „програмните” за квартала блокове с най-модерна архитектурна фасада. На фона на бедстващите новодомци, архитектът-проектант разказва за високите естетически качества на съвременната двадесет и пет етажна жилищна постройка. С фина ирония документалният филм на Елдора Трайкова „Поема за хлебарките” разобличава абсурдната и безразсъдна социалистическа политика за бързо и некачествено строителство на временни панелни блокове, която нанася сериозни щети върху облика на градската среда в национален мащаб, но и дава отражения върху вътрешния и социалния живот на българина за десетилетия напред.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: