» » » » » Мексиканско кино с щипка Испания

мексиканско кино институт сервантес
"Колибата"

След края на Гражданската война в Испания, много хора са изпратени в изгнание в различни части на света. Мексико щедро приема безброй испанци, които остават да живеят там като прокудени или „transterrados”. Испански институт в София открива новия кино сезон с реверанс към transterrados и през септември представя четири филма от кино цикъла 75 години в изгнание. Испанското участие в мексиканското кино..

Всяка сряда през септември, в залата в Испански център Сервантес, на големия екран ще се прожектира мексикански филм с испанско участие. Входът за публиката е свободен с покана и до запълване на местата.


П Р О Г Р А М А

07 септември 2016 г., 18:30 ч. – „Колибата” (La barraca. 1945, 110 мин. Реж. Roberto Gavaldón. Субтитри на български език.)
Семейството на Барет трябва да напусне дома си, тъй като не може да изплати дълговете си към Дон Салвадор, собственик на имота. Пияният и гневен Барет убива Салвадор и влиза в затвора. На мястото идват да живеят семейство Батисте, които се срещат с враждебното отношение на съседите, след всичко случилото се с къщата. Пълното отхвърляне на новодошлите ще расте, прераствайки в насилие.


мексиканско кино институт сервантес
"Насарин"
14 септември 2016 г., 18:30 ч. – „Насарин” (Nazarín. 1959, 92 мин. Реж. Luis Buñuel. Субтитри на български език.)
Мексико, началото на XX в. Скромният отец Насарио споделя с бедните и малкото, което притежава. Насарио помага на проститутката Андара, но следва пожар и отецът е принуден да напусне мястото, в което живее. С действията си, и воден от християнско милосърдие, отец Насарио ще предизвика ред конфликтни ситуациии.


мексиканско кино институт сервантес
"Ловци на акули"
21 септември 2016 г., 18:30 ч. – „Ловци на акули” (Tiburoneros. 1962, 100 мин. Реж. Luis Alcoriza. Субтитри на български език.)
В мексиканския щат Табаско на брега на морето, заедно с любовницата си, живее ловец на акули, който финансово помага на своето семейство. Идва момент, в който той трябва да реши дали да остане на това място или да се върне в столицата при семейството си. Решава да се върне, въпреки че животът в големия град не му допада.


мексиканско кино институт сервантес
"Празният балкон"
28 септември 2016 г., 18:30 ч. – „Празният балкон” (En el balcón vacío. 1961, 70 мин. Реж. Jomi García Ascot. Субтитри на български език.)
Заснет с по-малко от 50 хиляди песос и 16-милиметрова камера, „Празният бакон” разкрива Испанската гражданска война през очите на едно малко момиче – Габриела. Прогонена в Мексико и вече като зряла жена, тя си спомня за всичко случило се, предопределило живота й.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: