» » » » София Филм Фест за учащи Есен-Зима 2016

софия филм фест за учащи програма 2016

Coфия Филм Фecт зa yчaщи” e пpoгpaмa, cъздaдeнa пpeз 2009 г. c цeл да бъде осигурен свободен достъп на ученици и студенти до върхови постижения на европейското и националното кино. Всяка прожекция е придружена със среща с авторите на българските филми, а чуждестранните заглавия от програмата се представят от киноведа и председател на Гилдията на българските кинокритици Антония Ковачева и от големия български режисьор и професор в НБУ Георги Дюлгеров.

Традиционен домакин на дискусионния киноклуб „София Филм Фест за учащи” е Дом на киното в София. Входът за ученици и студенти е безплатен.


П Р О Г Р А М А
Октомври-Декември 2016


любезните пичове

03 октомври 2016 г., 18:00 ч. – „ЛЮБЕЗНИТЕ ПИЧОВЕ” (САЩ, 2016, 116 мин. Реж. Шейн Блейк. В ролите: Райън Гослинг, Ръсел Кроу, Ким Бейсинджър и др.)
Действието се развива през 70-те години в Лос Анджелис, където недотам успешният частен детектив Холанд Марч и охранителят Джаксън Хийли трябва да работят заедно за разрешаването на случай с изчезнало момиче и смърт на порно звезда. Те разкриват шокираща конспирация, която достига до най-високите кръгове на властта...


пророкът по халил джубран

10 октомври 2016 г., 17:30 ч. – „ПРОРОКЪТ” от Халил Джубран (САЩ-Канада-Ливан-Катар, 2014, 84 мин. Анимационен.)
На измисления остров Орфалезе палаво 8-годишно момиче на име Алмитра се запознава с Мустафа – политически затворник под домашен арест. От случайната среща се ражда едно неочаквано приятелство, но същия ден местните власти уведомяват Мустафа, че ще бъде освободен и моментално ескортиран до кораба, който ще го върне в страната му. По пътя си Мустафа споделя своята мъдрост и своите поеми с жителите на острова, а Алмитра тайно го следи. На всяка спирка, слушайки думите му, тя си представя шеметни сцени. Но когато разбира, че властите готвят много мрачна изненада за Мустафа, Алмитра трябва да направи всичко възможно, за да му помогне. Дали ще успее да го спаси?


чудният бокачо

17 октомври 2016 г., 17:00 ч. – „ЧУДНИЯТ БОКАЧО” (2015, 120 мин. Реж. и сценаристи: Паоло и Виторио Тавиани. В ролите: Рикардо Скамарчо, Кашя Смутняк, Ким Роси Стюарт, Джасмин Тринка, Паола Кортелези, Каролина Крешентини, Лело Арена, Флавио Паренти, Микеле Риондино и др.)
Вдъхновени от „Декамерон” на Джовани Бокачо, ветераните Паоло и Виторио Тавиани създават филмовата адаптация „Чудният Бокачо”, фокусирайки се върху 5 от 100 истории от класическия италиански шедьовър. 14-ти век, Флоренция, върлува чума. Три момчета и седем момичета от богати семейства бягат от града, преследвани от черната смърт. Те намират подслон в голяма провинциална вила, където прекарват времето си,  разказвайки си истории за любовта и съдбата. На всеки десет истории, разказани в един ден, групата на момчетата избират крал или кралица на деня, и той трябва да измисля истории на различни теми. Основният аспект на всички истории пада върху любовта, която ще им помогне да се справят с несигурността  в трудната им възраст.


мъжът от анкъл

24 октомври 2016 г., 18:30 ч. – „МЪЖЪТ ОТ U.N.C.L.E.” (САЩ, 2015, 116 мин. Реж.: Гай Ричи. В ролите: Алисия Викандер, Джаред Харис, Хю Грант, Арми Хамър, Хенри Кавил, Елизабет Дебики.)
Свеж прочит на изключително популярния телевизионен сериал от 1960-те с участието на звездите Хенри Кавил („Човек от стомана”) в ролята на Наполеон Соло и Арми Хамър („Социалната мрежа”) като Иля Курякин. Действието се развива в началото на 1960 г. в разгара на Студената война и е фокусирано върху динамиката в отношенията на шпионина на ЦРУ Соло и агента на КГБ Курякин. Принудени да загърбят вечната неприязън, двамата обединяват уменията си в обща мисия - да бъде спряна тайнствена международна престъпна организация, решена да дестабилизира крехкото равновесие на световните сили като разпространи ядрени оръжия и технологии. Единствената следа на екипа е дъщерята на изчезнал немски учен, който е ключът към проникването в престъпната организация, и те трябва да побързат да го открият, за да предотвратят световната катастрофа.


прокурорът, защитникът, бащата и неговият син

31 октомври 2016 г., 18:00 ч. – „ПРОКУРОРЪТ, ЗАЩИТНИКЪТ, БАЩАТА И НЕГОВИЯТ СИН” (България-Холандия-Швеция, 2015, 102 мин. Реж. и сценарист: Иглика Трифонова. В ролите: Роман Боранже, Самуел Фрьолер, Изудин Байрович, Ованес Торосян, Нермина Лукач, Красимир Доков, Игор Скварица, Лабина Митевска.)
Филм за едно момче от отдалечено босненско градче, чийто живот се срива заедно с важните исторически събития в региона. За неговото краткотрайно, но важно появяване на сцената на тези събития. За начина, по който висшите политически интереси и съдът използват скромния живот на един човек в името на великата демокрация, а след това го обвиняват. Филм за вечното жертвоприношение.


ма ма

14 ноември 2016 г., 16:30 ч. – „МА МА” (Испания-Франция, 2015, 111 мин. Реж. и сценарист: Хулио Медем. В ролите: Пенелопе Крус, Николас де Висенте, Силвия Абаскал, Алекс Брендемюл, Елена Каранса, Луис Тосар.)
Изключително вдъхновяваща мелодрама за живота, смъртта, романтиката и майчинството. Това е най-новият филм на испанеца Хулио Медем с участието на Пенелопе Крус като жена, чиято воля и безкрайни възможности да обича я водят и през трагедиите, и през чудесата на живота. Докато сърцето ѝ все още страда заради решението на съпруга ѝ да прекара лятото в Мадрид заедно с младата си любовница, Магда (Крус) разбира, че има рак на гърдата. Внимателният доктор (Алекс Брендемюл) дава надежди за оцеляването ѝ, но Магда трябва да премине през болезнено лечение и мастектомия. В деня, в който разбира за диагнозата си, тя отива да гледа футболния мач на сина си. Именно там среща Артуро (Луис Тосар) – скаут на легендарния отбор Реал Мадрид. Артуро получава обаждане с ужасна новина: жена му и дъщеря му са претърпели инцидент. Артуро припада, а Магда го закарва в болницата, където съпругата му лежи в кома. Тези, приличащи си житейски катастрофи, събития пораждат много специална връзка между Магда и Артуро, която ще се запази, независимо от завоите, по които ще поеме животът им.


жалейка

21 ноември 2016 г., 18:00 ч. – „ЖАЛЕЙКА” (Германия, 2016, 92 мин. Реж. и сценарист: Елица Петкова. В ролите: Анна Манолова, Снежина Петрова, Михаил Стоянов, Мария Клечева, Стойко Иванов, Бояна Георгиева, Ася Попова, Мартон Наги.)
Лора е 17-годишно момиче, което трябва да се справи със скръбта си от смъртта на своя баща. В малкото българско градче, където времето сякаш е спряло, семейството ѝ и местните хора очакват от нея да се остави на мъката си. От този момент тя трябва да носи само черно, да не слуша никаква музика и да следва различни траурни ритуали. Само че Лора иска да продължи да се наслаждава на младостта си, но желанието ѝ да живее нормален живот е пресечено от недоволството на другите, които я карат насила да играе ролята на сирак.


всичко ще бъде наред

28 ноември 2016 г., 18:30 ч. – „ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ НАРЕД” (Германия, 2015, 118 мин. Реж. Вим Вендерс. Сценарий: Бьорн Олаф Йохансен. В ролите: Рейчъл Макадамс, Джеймс Франко, Шарлот Генсбур, Мари-Жозе Кроз, Патрик Бошо, Джулия Сара Стоун.)
Един ден автомобилна катастрофа променя живота на писателя Томас (Джеймс Франко). Въпреки че той не е пряко виновен за трагедията, връзката с приятелката му се разпада. Томас изпада в дълбока житейска криза, търси упование в писането и се опитва да създаде свое семейство с новата си любов. Филмът се концентрира върху опита на писателя да преосмисли живота си и разказва за търсенето на прошка. Не само времето лекува раните, но и куражът да се изправиш пред проблемите и да простиш. Особено на себе си.


спотлайт

05 декември 2016 г., 18:30 ч. – „СПОТЛАЙТ” (САЩ, 2015, 128 мин.)
Филмът разказва удивителната реална история на отличения с награда Пулицър екип „Спотлайт” от разследващи журналисти на в-к „Бостън Глоуб”, който през 2002 г. шокира света с разкритията си, че католическата църква систематично е прикривала многобройни случаи на педофилия, в които са замесени над 70 местни свещеници. Когато през лятото на 2001 г., новоназначеният редактор Марти Барън (Лив Шрайбер) пристига от Маями, за да застане начело на „Глоуб”, сред първите му задачи е да възложи на екипа на „Спотлайт” да проследи материал за местен свещеник, обвинен в сексуално малтретиране на десетки млади енориаши в продължение на 30 години....


каръл

12 декември 2016 г., 18:00 ч. – „КАРЪЛ” (Великобритания-САЩ-Франция, 2015, 118 мин. Реж. Тод Хейнс. Сценарий: Филис Наги. В ролите: Кейт Бланшет, Руни Мара, Кайл Чандлър, Джейк Лейси, Сара Полсън, Джон Магаро, Кори Майкъл Смит.)
Две жени със съвсем различно минало започват неочаквана любовна връзка през 50-те години в Ню Йорк. Терез Беливет е младо момиче, което работи в магазин за дрехи в Манхатън, но мечтае за по-смислен живот. Среща Карол – очарователна жена, живееща в капана на скучен брак без любов. Между двете веднага прехвърча искра, а невинността на първата им среща изчезва и връзката им се задълбочава. Карол се освобождава от веригите на брака, но съпругът ѝ започва да се съмнява в уменията ѝ да бъде майка, след като увлечението ѝ към Терез и близките отношения с най-добрата ѝ приятелка Аби излизат наяве...


завръщането

19 декември 2016 г., 18:00 ч. – „ЗАВРЪЩАНЕТО” (САЩ, 2015, 160 мин. Реж. и сценарист: Алехандро Гонзалес Иняриту. В ролите: Леонардо Ди Каприо, Том Харди, Домнал Глийсън, Уил Поултър, Брад Картър, Брендън Флетчър, Хавиер Боте, Лукас Хаас, Пол Андерсън и др.)
Епична история за оцеляване и преобразяване в американските погранични земи. По време на експедиция в неизследвана пустош, легендарният изследовател Хю Глас (Леонардо ди Каприо) е брутално премазан от мечка и изоставен от членовете на собствената му ловна дружина. Сам на границата на смъртта, Глас отказва да се предаде. Воден от непоколебима воля и любовта към съпругата и сина му, той предприема истинска одисея от 200 мили през обширния див Запад по следите на човека, който го е предал. Това, което започва като безмилостен стремеж към отмъщение, се превръща в героична сага срещу всички изпитания по пътя към дома и изкуплението.


«
Следващо
По-нова публикация
»
Предишно
По-стара публикация

Няма коментари: